Thursday, June 30, 2011

Fellowship Universiti



InsyaALLAH saya akan ke UK di bawah program fellowship UIAM and under scholarship KPT. Cara saya dapat might be different from others. Begini ceritanya, saya berbual dengan seorang wanita, beliau sangat friendly. Masa tu kat career fair, saya just borak kosong dengan beliau, niat saya bukannya nak cari keje, just temankan orang. By that time, saya dah secure placement di UK (first ranking university) but takder scholarship. Rupanya beliau adalah antara orang besar di UIA.MTetiba beliau offer for fellowship program by verbal (mouth), a week later terus dipanggil jumper rector (Vice Chancellor) for interview. Masa tu saya cakap, saya akan attend interview UTM, so terus dier sambar. After interview, terus offer fellowship program nih. Pantasss!

Fellowship program nih adalah sejenis program untuk mengprepare bakal pensyarah kat universiti berkaitan. Mereka akan appoint untuk jadi tutor, hantar gi belajar, then after habis belajar, akan jadi pensyarah di universiti terbabit. Jadi tutor dapat gaji, at the same time, dapat scholarship. Saya pilih untuk apply fellowship program sebab mau untung. Haha. Dapat full gaji, dapat scholarship. Hidup mesti mau untung. hehe. Ini kira win-win situation, sepanjang kita belajar, mereka bayar gaji and habis belajar,kita kene keje dengan dier. Kirenyer macam universiti tu cop kita jadi pensyarah mereka nanti.

Cara nak apply nyer adalah melalui banyak cara. Ada yang melalui Human Resource, ada yang melalui fakulti. So, bende nih kene explore. Sometimes, universiti tak iklankan pon jawatan kekosongan tutor. Selalunya permohonannya dibuka sepanjang tahun. Interview dijalankan bila ada kekosongan. Apa yang perlu dilakukan adalah, isi borang and hantar jer.Haa gi google borang nyer. Dont malas-malas hah..


One thing anda kene consider, jawatan tutor ada, tapi takder kuota untuk biasiswa sambung belajar. Ini payah, boleh jadi masalah. Setiap universiti memang ada kuota biasiswa untuk hantar staff sambung belajar. Universiti tak boleh simply hantar berapa ramai yang mereka suka gi sambung belajar. Kalau queue panjang sangat, makin lama jadi tutor. Tutor takdo naik pangkat, bukan macam keje company.Kene sambung belajar, baru naik gred. Paham tak? I try to make it simple. Semua tutor kene sambung belajar, sometimes boleh amek masa bertahun gak nak 'queue'. So, saya yang tak tau malu nih akan terus email dekan terlibat untuk tanya secara details tentang kekosongan tutor with available kuota biasiswa. Selalunya universiti yang baru-baru memang banyak kuota untuk hantar staff (tutor) gi belajar.

Apa-apa pun, kene usaha,jadi tutor nih bukan semestinya results kene first class, but its about how you sell yourself masa interview and how you grab the chance. Kebanyakan tutor masa meeting UIA, boleh kater 10% jer first class student. Your first class certificate nih just a bonus.


Ok, if any, do contact me here raihan0908@yahoo.com.


Regards,
Prof-Wanna-Be Raihan Musa
8.00 am at Cozy Room with fan




5 comments:

Scholarship? Kontrak?



Siang tadi saya dapat balik salinan perjanjian biasiswa PhD saya. Alhamdulillah. Sepanjang belajar saya diberi biasiswa, ringan sikit beban mak ayah. Tak perlu nak susahkan mak ayah and tak perlu nak meminjam PTPTN. Alhamdulillah. Maksudnyer kontrak saya dengan kerajaan sebagai pensyarah UIAM nanti adalah selama 7 tahun.

Next, sebut pasal scholarship, for sure ada kontrak. Nothing comes for free. Dulu, saya dapat biasiswa Sime Darby, siap dah gi KL for last stage interview. At the end, saya tolak biasiswa tu. Just anggap pergi interview semua tu as experience. I dont want sacrifice my future with something that i dont enjoy very much. I never see myself as an chemical engineer or chemist. I prefer to stay in education line.

Pempaham la Sime Darby,large company, for sure tak boleh lari-lari macam JPA scholarhip holder. Tambah-tambah, their scholarship holder tak ramai. Selain tu, dapat juga Biasiswa Maybank, but they pay lower than JPA. Hidup mesti mau untung ma.. huhu.. That is something you should consider.

Ingat tu, berkaitan biasiswa kene teliti beberapa perkara nih:

1. Agensi/Syarikat/ Badan Kaki Tangan yang beri biasiswa. Well established. Karang tetiba masa second year, pemberi biasiswa bankrupt. Naya pulak. Pasir dengan rumput bukan boleh makan. Pilih JPA instead of Sore Sore Ent.

2. Kontrak. Ini penting, kene teliti kontrak, tempoh standard adalah not more than ten years. Kalo penaja kater kontrak seumur hidup and bayar RM 1 juta per month. Itu takper.

3. Walaupon saya sedikit jahat, tapi ciri-ciri ustazah tu ada la jugak, kalo the source of scholarship tu from perjudian. Syarikat tersebut ada tawarkan biasiswa. Pempaham la. Kita makan duit hasil orang berjudi.

Mengenai scholarship, berlambak scholarship kat luar sana. Paling penting, belajar pandai-pandai and by that time, kamu boleh apply biasiswa yang disukai. Lepasan matrikulasi or STPM, do not worry if you are not elligible to apply for scholarship. Still ada peluang, masa first year di universiti, score habis-habisan, then, banyak biasiswa yang boleh di apply by using your first year's results. Hold dulu niat nak bercinta or apa. =p

Biasiswa nih, kene rajin google, disebabkan saya nak menyeru adek-adek supaya jadi rajin, maka, sila lah google. Be alert masa bulan March, Julai, September. Okay?

Sekian dari kakak cantik.



Regards,
Prof -Wanna-be Raihan Musa
8.09pm at Cozy Room without aircond






5 comments:

Dugaan Itu Pelajaran


Today hari Khamis, maksudnyer esok akan jumpa darling husband, King of My Heart. Satu perkara yang saya sangat rindu adalah semasa dalam kereta and sebelum tidur. Kami akan berbual, bercerita, berkongsi dan bermuhasabah.

Dulu, saya selalu mengeluh dan akan menangis kalau tidak dapat sesuatu yang dimahukan. Tapi, makin banyak saya mengeluh, makin banyak dugaan yang datang. Sangat banyak. Saya tak boleh gagal, saya tak suka gagal. Setiap sesuatu yang saya lakukan kene berjaya. Setiap hari, saya hanya prepare diri saya untuk menerima kejayaan. Sedangkan saya terlupa, andai kata saya gagal, apa perlu saya lakukan.

Banyak kegagalan yang saya tempuhi sepanjang perjalanan saya, saya anggap itu sebagai bala pada mulanya. Suami saya selalu cakap:

"Allah nak ajar kita sabar sikit.."

Semasa menerima dugaan, pada masa itulah saya akan lebih dekat kepadaNYA. Pada masa itulah, saya boleh menitiskan air mata semasa berdoa. It rarely happened. Dugaan datang bertimpa-timpa. Sampai satu tahap, saya mengeluh kepada suami:

"Kenapa ALLAH uji banyak sangat kat saya?, saya dah usaha, saya dah doa.."

Suami saya akan cakap, "Allah nak suruh kita sabar sikit". Ayat yang sama. Sabar itu perlu dilatih. Semakin banyak dugaan, semakin kita rasa kuat. Sampai satu tahap, kadang-kadang saya boleh anggap dugaan itu sebagai satu pejaran, bukan lagi beban.

Semoga kita semua kuat dan tabah. =)


Regards,
Prof-Wanna-Be Raihan Musa
4.17 pm at Cozy Room

1 comments:

Wednesday, June 29, 2011

The Beginning

Assalamualaikum,

Sekarang saya akan mengupdate blog melalui link ini. No more http://cikrye.com. Mungkin some private issue akan di situ, but just left behind my private issue. =)


Saya perlukan perubahan, stop talking craps, be matured and benefit others. Saya sendiri rasa malu sebab tulis something yang tak berfaedah. Talking about personal matters which are sometimes people dont want to read.

I try to deliver something yang semua boleh dapat sesuatu. But dont expect me to write about hadis sahih, etc etc. Hehe. I'll write by my own way..

Ok, gotcha..




0 comments: