Thursday, August 11, 2011

Mohon VISA ke UK (Student)

Saya cukup bersyukur kerana urusan VISA saya selesai, kecut perut juga menunggu keputusan dari UK embassy. Apa-apa pun urusan sudah selesai tinggal nak berangkat sahaja. Dah siap VISA terus roger-roger supervisor saya di sana. Beliau sangat cool and very friendly! Alhamdulillah.

Oh yer, bagi yang belum akan memohon VISA saya ada tips. Bagi saya, memohon VISA mudah sahaja cuma bab prepare document tu yang agak 'leceh'. Bagi yang pergi seorang mungkin simple jer, but kalau bawa family, itu yang mencabar. Apa-apa pun kami berjanji nak sehidup semati bersama and tempat isteri adalah disisi suami. So, perkara-perkara macam tu adalah small matter. Eceyh. Merapu pulak.

Jenis VISA yang perlu dimohon : Tier 4 (General)(Sponsored) Student
- Saya telah membuat kesilapan paling besar iaitu salah isi borang, saya pergi isi borang Tier 4(General) Student sebab dalam guideline university dok ulang-ulang Tier 4(general) sahaja. Kena apply Tier 4(General)(Sponsored). But semasa di Visa Application Centre, officer tu noticed kesilapan saya and tukarkan on the spot.

Next, ramai yang tertanya-tanya document apa yang perlu di bawa, semuanya dah tertera dalam CAS. So, refer pada CAS letter/email. Macam kes saya, saya tidak perlu submit apa-apa kecuali financial affidavit dari KPT. Tapi saya submit jer sebab sengaja. hehe. Cuma document untuk dependent(suami dan anak-anak) tidak tertera dalam CAS. So pepandai la google.

Saya ada sedikit panduan mengenai general document yang perlu di submit:

1. Unconditional Offer Letter
- Since mereka baru wujudkan sistem CAS, kebanyakan universiti hanya akan issuekan CAS number bila kita dah meet all the requirement such as english requirement and financial. Officer di Visa Application Centre cakap, tak effect pon kalau tak submit. So, tak wajib pon sumbit, nak submit pon boleh. Takder kene penalti pon. Submit jer la, perbanyakkan dokumen. =D

2. CAS email/letter
- Tak payah submit pon takper. Sebab dalam borang kita kene letak CAS number, dari situ orang embassy boleh access details kita. Tapi saya submit sebab nak memperbanyakkan dokumen. =D

3. IELTS results
- Ini bergantung pada CAS statement, kalau dalam CAS kene provide IELTS results, so submit la. DEPENDS on CAS. Macam kes saya, saya tak perlu submit tapi saya submit juga sebab nak perbanyakkan dokumen. =D

4. Transcript Academic
- Ini bergantung pada CAS statement, kalau dalam CAS kene provide Academic Transcript, so submit la. DEPENDS on CAS. Macam kes saya, saya tak perlu submit tapi saya submit juga sebab nak perbanyakkan dokumen. =D

5. Financial Statement
- Atas sebab saya pergi under government, so saya just submit surat dari bahagian biasiswa yang berbahasa Inggeris. Ada seorang officer di bahagian biasiswa suruh saya hantar surat yang ada tandatangan untuk keselamatan. KPT kan hantar offer letter by pdf file without signature. So, request la kat bahagian biasiswa surat yang bertanda-tangan.

- For dependant (husband kesayangan serta anak), boleh refer di website VISA, kalau satu kepala cecah berbelas-belas ribu for outer London. Duit ni boleh atas nama suami or sesiapa yang berkaita but kene ada evidence of relationship. Lagi satu, kene request bank statement and bank letter yang menunjukkan akaun kita maintain jumlah tersebut lebih 28 hari etc. Kami request dari saham Felda (suami punya syer), but pegawai Felda tu gi buat surat bahasa melayu yang sangat simple and tak mematuhi syarat. Then, kami sendiri draftkan surat, diorang print atas head letter Felda and sign. Sonang. Lagi satu, kalo nak guna ASB pon boleh. Saving account boleh.

6. Translated relationship certificate
- Kene translatekan sijil nikah di mahkamah, kalau nak translate sendiri pon takper, jimat. Tapi saya spesies malas, saya minta translator di mahkamah translate kan. Kene charge sikit la. Kalau translate sendiri (saya boleh kasi template), then kena minta certified translator cop and sah kan. Surat beranak anak pun kene translate tau. 

7. Appendix 8- Self Assessment
- Ini dalam bentuk Hard Copy. Print and isi elok-elok. Kalau ada masalah boleh contact saya: raihan0908@yahoo.com.

9. Hard Copy Online Application Form
- Lepas dah isi online, print borang online tu dan sign. Kena submit juga.

10. Previous pasport and current pasport
- Pasport dedulu yang dah expired pon hantar la. Current pasport pulak, make sure valid sampai habis belajar. Sebab mereka akan print 'entry clearance' dalam salah satu page dalam pasport kita sekarang. Macam saya, pasport expired lagi setahun, so saya tetap gi buat pasport baru yang valid sampai 5 tahun.

11. ATAS
- Ini hanya applicable untuk by research. Rasanya semua sedia maklum. ATAS dah approve baru boleh apply VISA.

(segala dokumen diatas perlu di photostat sahaja dan TAK PERLU pengesahan ketua kampung. hehe.)

(Lebih kurang beginilah 'entry clearance' yang akan diletakkan dalam pasport Malaysia anda)

11. Bank Draft
- Macam saya, saya request bank draft di Alliance Bank. Alliance Bank berdekatan dengan Visa Application Centre. Bawak siap-siap duit. RM 1301 per person.

12. Gambar Pasport
- Oh no, saya pakai tudung yang betul-betul melekap kat muka and take off cermin mata. (Untuk avoid shadow, depends la) . Lagi satu, background gambar kene warna krim or putih.

13. Book appointment online
- Now tengah peak season, so mereka tak kan simply kasi orang masuk sesuka hati ke sana. So, make sure buat appointment. The best time saya rasa adalah pukul 10 lebih. Sebab pagi tu gi Alliance Bank buat bank draf and terus apply VISA.

14. Senyuman
- Eheh. Bukan main pulak. Senyum, senyum, senyum. =)

Bawa dokumen ORIGINAL dan PHOTOCOPIED. Submit bersama. Dont worry, bila VISA dah clear, mereka akan pulangkan balik. Lagi satu, kalau tak pasti dokumen apa yang perlu di submit, submit jer semua. Biar lebih jangan kurang. Tapi jangan pulak submit sijil maen hoki. huhu.

Saya harap ini membantu kalian, kalau ada tambahan atau pembetulan boleh lah email saya. Ada apa-apa pertanyaan or nak minta advice ker, boleh la email raihan0908@yahoo.com.

Semoga dengan bantuan ini, Allah akan membantu saya. InsyaALLAH. =D

Sambungan di http://raihanmusa.blogspot.co.uk/2012/06/mohon-visa-ke-uk-part-3.html 



Regards,
Prof-Wanna-Be Raihan Musa




11 comments:

  1. Saham felda tu txf kat kita org la yek..sebab kat UK x valid boleh gune utk modal berniaga nak balik ni. Thanks for updates

    ReplyDelete
  2. thanks a lot for this entry. duk google2 tips for visa application. almaklumla, masa dah suntuk nih. rasa mcm leceh je visa application nih. nak tanya, how long it takes for u to get ur visa ey (from ur experience)?

    ReplyDelete
  3. salam, selalunya just ambil masa seminggu..=))

    ReplyDelete
  4. salam, kalau nak apply visa uk kalau bawak isteri kena ada dalam akaun bank rm20k selama 28 days? thanks

    ReplyDelete
  5. Tak semestinya, kalau dah ada black and white yang isteri ada penaja, tak perlu ada RM20k dalam bank..

    Macam saya dulu, saya malas nak tunggu penaja keluarkan surat yg isteri ada penaja,

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum.

    Nak tanya, ATAS ni ada expiry date kan? Boleh ke guna ATAS yang dah expired untuk apply visa? saya postpone tarikh ke UK je so info yang lain semua sama..
    Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa kena mintak baru kalau surat ATAS dah expired.

      Delete
  7. carte visa for almost any uncomplicated Stay- it is that principal generally wanted regarding visa with regards to Schengen nations around the world all over the world. suitable for university little ones that means a real vacation around the coed visa. For anybody that could elect to family vacation as being a class make use of outside the house agencies regarding or maybe a visitor suitable for leastwise ninety days from level of six months, rise some sort of fantastic choice.

    ReplyDelete
  8. assalam, saya nak tanya, kalau saya belajar di uk tanpa sponsor, apa prosedur untuk suami dapat visa juga ye?

    ReplyDelete