Wednesday, June 27, 2012

Butterfly!

Lagu ni best, and drama pun best.. OST Dejavu di Kinabalu. 




"Bisa ku rasa getar jantungmu
Mencintaiku apa lagi aku
Jadikanlah diriku
Pilihan terakhir hatimu"


Ok, nak prepare untuk meeting! Doakan saya! :)

Regards,
Raihan Musa

1 comments:

Sunday, June 24, 2012

Kita

(Tempat favorite: Mark and Spencer, Summertown, Oxford)


Hari ni saya rasa nak update blog sementara tunggu suami balik dari sports center. Petang Ahad begini memang sangat relax, dah siap masak ikan goreng berlada. Lately saya dah boleh 'bernafas' sikit setelah sibuk bukan main. Lepas suami habis exam, saya pulak sibuk dengan presentation dan submission. Agak sibuk bila suami ada exam, saya perlu balik office on time untuk siapkan dinner, selalunya suami yang tolong prepare. Perlu kemas rumah.. Let him focus on his exam. Bila dah tinggal rumah sendiri, kena pandai-pandai la, walaupun kitorang nih young couple, tapi tak boleh nak buat perangai macam budak-budak lagi.

Bagi saya, 'kerja rumah' adalah tanggungjawab bersama. Tak kisah la bab jaga anak (baru mimpi dapat baby malam tadi. huhu), bab kemas rumah, bab masak, bab laundry etc etc ec etc. Dulu masa duduk rumah mak, basuh baju orang nih, lipat kain orang nih, masak orang nih. Sama lah juga bila dah kawen, mana boleh sorang sibuk-sibuk buat keje, sorang lagi goyang kaki minum kopi. Haha. Ceyh! 

Bila saya berbual dengan seorang member lelaki Turki, dia tak berpuas hati bila saya cerita,"Today, my husband will cook for dinner". Dia kata, perempuan la patutnya buat kerja rumah. Macam dia, wife dia basuh baju, wife dier masak, wife dier kemas rumah, wife dia pun hari-hari pergi office. Fuh. Saya juga boleh buat semua tu, balik office, masak, basuh baju etc etc etc.

But biarlah dia rasa 'tanggungjawab' tu bersama. Biar dia rasa 'penting' nya dia dalam hubungan ini. Tak jatuh pun imej bila buat kerja rumah. Malah, makin cool adalah! Paling penting dapat pahala. Suami selalu pesan,

"Cakap aper, cakap aper? Terimaaa Kasihhhhh".. Always appreciate, dont forget to say thanks walaupun sekecil-kecil perkara.

Am i rite? :p



Regards,
Raihan Musa


0 comments:

Thursday, June 14, 2012

Mohon VISA ke UK Part 3

(Sekarang musim hujan di UK, bak kata labmate, summer paling wet sejak 50 tahun)


Kehidupan di Oxford agak sibuk, sibuk dengan bermacam-macam perkara, now sedang menunggu rendang ayam masak. Balik office lepas 3 jam meeting one to one dengan supervisor, terus decide nak masak rendang. Apa kes? Sementara tunggu rendang masak, maka update blog sikit

Mengenai VISA atau nama lain Entry Clearance UK, ada beberapa soalan berbangkit (ceyh, formalnya ayat!), antaranya:

1) CAS tu apa?

Ahaa.. CAS tu adalah Confirmation of Acceptance. Selalunya dalam borang VISA akan ada ruang isi CAS number. Universiti akan issuekan CAS letter or CAS email yang tertera details pasal kita and dokumen apa yang kita perlu submit ke Kedutaan UK. Masa zaman tok kaduk dulu, CAS nih tak wujud, but sejak tahun kebelakangan nih, baru wujud CAS nih. CAS nih lagi penting dari unconditional offer letter sebab takder CAS, tak boleh buat VISA. CAS ni menghubungkan database profile pelajar dengan kedutaan UK.

Tak kisah sama ada dapat CAS letter or CAS email, sebab yang penting hanyalah nombor yang CAS number yang tertera. Bila kedutaan UK key in kan CAS number dalam system mereka, mereka boleh tengok details kita from university yang kita apply. CAS email or CAS letter nih, akan hanya valid hanya lebih kurang 3 bulan dari tarikh pendaftaran. Dalam tempoh tu kena apply VISA. Itulah sebabnya ada universiti tak issue kan awal-awal.

Bila universiti dah issuekan CAS number, check balik details kita, betul ker tak, contohnya ejaan nama, tarikh lahir, tarik start belajar, kalau berlainan or salah, bagitau university supaya mereka boleh betulkan balik. Sebab, bila kedutaan key in CAS number kita untuk tengok details, bila maklumat yang kita beri dan universiti beri kepada mereka tak sama, akan timbul masalah. Contohnya nama kita Raihan, tapi universiti tulis Raihanah, maka, pergi minta universiti betulkan.

Mengenai bila universiti issuekan CAS number adalah bergantung pada universiti tersebut. Ada yang issuekan selaras untuk semua student, ada yang lain-lain. Saya suggestkan kalau dalam 2 bulan sebelum pergi tak dapat CAS number, pergi follow up dengan universiti. Lagi satu, setiap orang ada CAS number yang berlainan, tak boleh tiru orang lain punyer yer.. =P

2) Financial Statement Spouse

Ada yang konfius pasal duit yang perlu ada bank untuk buat VISA, actually, kalau kamu ada surat yang menyatakan spouse di tanggung sponsor, then, tak perlu ada. But, kalau takder proof, then, kasi la financial statement from bank. Macam kami dulu, saya malas nak tunggu bahagian biasiswa siapkan surat, so kami terus bagi bank statement suami.


3) Translate Sijil

Hanya perlu translate Sijil Nikah and Sijil Beranak anak sahaja (Surat Beranak mak ayah tak perlu). Kalau saya, saya minta mahkamah or Institut Terjemah translatekan, senang.. sebab kalau translate sendiri pun, still kena minta cop certified translator. Translate di mahkamah or Institut Terjemah, yang mana di terima? Both diterima, yang penting ada cop certified translator. Kalau jiran sebelah rumah certified translator pun boleh minta tolong dier. 


4) Medical Check Up

Tak perlu medical check up untuk mohon VISA. Masa saya dulu, saya buat medical check up untuk urusan biasiswa and untuk masuk UK. Masa masuk UK(sampai airport) dulu pun, saya just bawa borang medical check up biasiswa. Actually, medical report nih, kastam mereka akan pilih RANDOM, tak semua akan kene tunjuk masa kat airport. Kalau takder medical report masa kat airport, kena buat kat airport and bayar. So, just bawa jer borang medical report biasiswa tu and X-Ray.


5) Bila boleh mohon VISA

Once dah dapat CAS number, terus isi borang online VISA application, siapkan dokumen and etc etc. Lagi cepat lagi bagus. Member saya dulu, ambil sampai 3 minggu, baru dapat feedback dari kedutaan sebab masa tu musim raya and musim orang nak pergi overseas. Saya dahulu, kumpulkan segala dokumen contohnya dah siap-siap translate sijil nikah before dapat CAS letter, dah ambil transkrip akademik dari previous university. 

Masa saya dulu, mohon VISA la paling berdebar, sedangkan takder apa masalah pun. Berdebar sebab kena bayar mahal. Dah la mohon sekali dengan husband, kalau saya tak lepas, husband pun tak lepas. Gelabah mak cik. But, dont worry, check dokumen elok-elok. Kalau kene reject, kena bayar lagi sekali. Duit tu boleh beli Coach. Ahaks!

Nanti saya sambung, apa yang perlu bawa ke UK or any requests?

All the best, semoga urusan dipermudahkan. :)

Doakan saya supaya dimurahkan rezeki, diterangkan hati, di lapangkan dada dan diberikan kejayaan.


Regards,
Raihan Musa
University of Oxford.

1 comments:

Tuesday, June 12, 2012

Good bye

'Adik Oxford' dah habis foundation, by this week dia akan pulang ke Saudi Arabia. Awal tahun hari tu, Kak Afi balik Malaysia for good. Sorang-sorang meninggalkan Bandar unik ini..

Suatu hari nanti saya juga bakal meninggalkan bandar ini. Walaupun perjalanan masih jauh tetapi tidak dirasakan lama. Saya selalu terfikir kehidupan saya apabila pulang ke Malaysia kelak. Bagaimana agaknya, dan bila saya tengok ada seorang kakak oxford yang pulang, saya rasa kehidupan mereka lengkap, ada suami, ada anak dan ada kareer yang bagus. Semuanya happen in dalam masa yang singkat membuatkan hidup lebih menarik. Apa-apa pun itu rezeki masing-masing, kita kene usaha dan doa.

All the best untuk semua dan hiduplah dengan ikhlas. :)


Regards,
Raihan Musa
University of Oxford

0 comments:

Saturday, June 9, 2012

Tradisi Oxford

Hari ini hari Sabtu, malam tadi saya tidur lewat, lebih kurang pukul 2 pagi, study untuk becoming presentation. Pagi nih saya bangun awal seperti biasa, saya bukan jenis tidur sampai ke tengahari, nanti serabut otak. Darling husband ada exam today, awal pagi dia dah keluar dan tinggallah saya seorang di rumah. Terus kemas rumah, dan terus ke office untuk analyse serta collect data experiment sampai ke tengahari. Dave and Erkan teman sepanjang dalam lab, they both memang bijak, bijak yang datang dari rajin. Tadi, sempat juga skype dengan family di Port Dickson and salah seorang my blog reader. Mak tanya balik tak tahun nih, mungkin tidak balik Malaysia. Walaupun tak balik, tapi every week usha ticket balik Malaysia. Frust makcik. Weekend selalunya saya try menjawab soalan or contact balik blog reader yang minta pendapat, itu part of my responsibility, nak berdakwah kitab hadis saya tak pandai, so dengan cara nih saya harap dapat 'memberi'. 

Then terus ke Middle Common Room college for coffee, chatting dengan budak-budak postgrad yang lain sehingga suami habis exam. Middle Common Room(MCR) tu tempat budak-budak postgrad lepak-lepak likes minum-minum, borak-borak, tengok TV etc etc. Setiap college ada MCR sendiri. Hampir setiap college ada bilik untuk gather, contohnya Junior Common Room untuk undergraduate, Middle Common Room untuk Postgraduate Student and Senior Common Room untuk fellow or lecturers.

Middle Common Room kolej saya


Then, kami pergi buffet lunch di Multicuisine restaurant seterusnya berjalan ke city centre melalui High Street. On the way ke city centre terserempak dengan satu plague kat dinding University College. Mengenai Boyle's Law, as below:


Oxford nih adalah satu bandar yang unik, dari segi tradisi, budaya dan reka bentuk. Kalau nak pergi exam or kalau thesis presentation, wajib pakai 'sub fusc and gown/robe', seperti dibawah. Saya sendiri ada satu pasang 'sub fusc and gown/academic robe'.


Kalau perasan dalam gambar di atas, mereka pakai white carnation, sebabnya seperti di bawah:

"At the University of Oxford, carnations are traditionally worn to all examinations; white for the first exam, pink for exams in between and a red for the last exam. One suggested reason for this tradition is a story that tells that initially this was a white carnation that was kept in a red inkpot between exams, so by the last exam it was fully red. It is thought to originate in the late 1990s"

Banyak sangat tradisi nya, but bagi saya menarik. Lagi satu formal dinner kat hall, last week saya dijemput ke  "High Table Dinner" dengan Provost and Fellows. Dress code untuk dinner tersebut adalah jacket and tie equivalent with academic robe/gown. 



High Table Dinner


Matriculation Dinner


Banyak sangat dinner, saya just attend certain dinner jer, contohnya High Table Dinner, Matriculation Dinner, MCR Dinner, Supervisor dinner(sebab supervisor sendiri chairman..) etc etc.


 Sekarang cuaca di Oxford tak berapa cantik, bukan main windy and asyik hujan. But enjoice! :)


Setakat ini saya tulis, InsyaALLAH kalau ada kelapangan saya tulis lagi..:)


Doakan saya dimurahkan rezeki, diterangkan hati dan berjaya di dunia dan akhirat. InsyaALLAH



Regards,
Raihan Musa

0 comments:

Tuesday, June 5, 2012

Written by somebody

Salam,

Life getting busy, too many things to be done. Harap semuanya ok sahaja. Ini ada satu link, saya nak kongsi. Mengenai further study:


Beliau tulis agak terperinci. Memang sangat membantu kepada semua. Semoga beliau dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan. InsyaALLAH.

Check it out! :)

Regards,
Raihan Musa

0 comments:

Sunday, June 3, 2012

Cerita Parenting


Salam.

Lama rasanya saya tak mengupdate blog, berminggu-minggu lamanya. Saya terlalu sibuk, bila ada masa terluang, saya gunakan untuk berehat. Esok dan lusa adalah public holiday di UK. Maka malam ini walaupun dalam kesibukan, saya ambil sedikit masa untuk mengupdate blog. Hampir setiap hari saya menerima email dari pembaca blog bertanyakan tentang VISA, sambung belajar, ada yang bertanyakan tentang degree, PhD dan lain-lain. Seronok rasanya bila ramai yang 'maju' ke hadapan. Alhamdulillah.

Ada beberapa orang yang bertanya tentang cara ibu bapa saya mendidik kami. Saya sendiri mengkagumi cara mak dan ayah mendidik kami. Suami selalu berpesan kepada saya, "Cuba jadi macam mak awak, sabar macam mak awak, bijak macam mak awak, baik macam mak awak". Mak dan ayah merupakan role model bagi kami. 

Dari kecil sehingga ke besar, mak dan ayah didik kami dengan 'hikmah'. Dengan penuh kasih sayang, teringat mak selalu cakap , "Mak nasihat nih, sebab mak sayang kat awak". Mak dan ayah bukan jenis yang kalau anak buat salah rotan. Mereka bukan begitu. Bukan jenis 'pukul' anak. Mereka juga bukan jenis kuat 'membebel'. So, bila mereka menegur kami buat salah, maksudnya they really mean it. 


Ayah selalu memuji emak depan kami, dari muda sampai ke tua memang sangat  romantik. Setiap pagi weekend selalu morning walk bersama. Ayah seorang yang sangat tegas, ayah sentiasa ingatkan kami supaya fokus, supaya faham dengan matlamat hidup, supaya ikhlas. Ingat dulu, ayah ajar kami sains dan matematik di rumah. Kadang-kadang ayah buat kuiz matematik kat rumah, ayah buat kuiz dalam kereta, dari  kecik sehingga besar, ayah selalu buat sesuatu yang membuatkan kami 'berfikir'. Ayah seorang bapa yang cukup baik, beliau cukup supportive. Ayah ajar kami untuk berfikir dengan lebih 'jauh'. Ayah ajar kami supaya cintakan ilmu. Ayah suka membaca, kami adik beradik terikut ikut 'tabiat' ayah. Ayah kata dengan 'ilmu', kita akan dapat maju ke hadapan.


Bagi saya, mak seorang wanita yang hebat. Terlalu hebat di mata kami. Dari kami kecil sehingga sekarang, mak dah ajar bab ibadah, mak ajar kami 'beradab' dan mak TAK pernah ajar kami buat jahat dengan orang or cerita keburukan orang. Mak selalu kongsi surah-surah yang beliau selalu baca semasa mengandungkan kami. Mak selalu pesan dengan kami supaya makan makanan-makanan sunnah, like kismis, buat baik dengan orang, ikhlas dalam belajar. Banyakkan doa, banyakkan usaha. Sejak saya berada di UK, mak selalu pesan, jaga 'makan', make sure dari sumber yang halal. Makanan akan kekal di tubuh badan, kalau ada dari sumber yang 'haram', bahaya. Last week, saya ber'chatting' dengan Imal(adik bongsu saya), Imal cakap:

Imal: Ateh, matematik Imal dapat B. Imal sedih, Imal nangis.
Ateh: Ala takper lah, nanti Imal cuba lagi ok.
Imal: Imal sedih lah, kesian mak, Imal dah minta maaf kat emak.

Imal adalah adik saya yang berumur 10 tahun, Imal sedih sebab hampakan emak, budak sekecil itu pun sudah boleh menilai yang mak dah berikan terbaik untuk dia dan dia rasa serba salah bila tak dapat tunjukkan terbaik pada mak. Mak tak marah kalau dapat results teruk. Selalunya mak akan tanya kenapa, dan beri nasihat. Sebelum tu, mak cerita, the night before exam, Imal stay up buat latihan math walaupun malam tu dia demam. Masa exam pun dia demam. 

Mak ayah takder pulak hantar kami ke private school, kelas muzik, ke kelas lukisan ker apa. Adik beradik ramai, parah la kalau semua nak hantar ke tempat macam tu. Mak ayah 'groom' peribadi or sikap kami, membuatkan kami lebih bersemangat dan bermotivasi. Bila saya 'down', mak ayah akan nasihat dan beri support. Teringat saya, banyak ujian yang Allah beri pada suatu masa dahulu, ayah hantar emai beri kata-kata semangat, emak pula beri SMS beri kata-kata semangat juga. Kadang-kadang saya baca handphone adik-adik saya (kantoi suka ceroboh handphone orang. hehe), ada juga saya terbaca SMS kata-kata semangat dari emak.

Mak Ayah didik kami dengan 'attitude yang baik', mereka merupakan role model. Mereka mendidik kami dengan psikologi yang cukup mantap.Kesimpulannya, sikap ibu bapa main peranan penting. Kalau nak anak yang bersopan santun, kita perlu bersopan santun, kalau nak anak yang rajin, kita perlu jadi rajin etc etc etc. Kalau kami buat salah, bukan sebab mak ayah tak pandai didik, tapi kami sendiri yang degil. Ini ada sedikit nasihat dari ayah saya. (Jangan pulak lepas nih pakat ramai-ramai nak add pakcik Musa pulak. huhu)


Last few month, kakak sulung message "Ateh nak sponsor mak ayah pergi haji?". Saya memandang ini sebagai suatu peluang untuk saya berbakti kepada mak ayah. Kalau nak dibandingkan dengan jasa mak ayah, ini tak sampai 0.00000000001% pun. Tak layak untuk saya 'berkira', kalau Allah suruh bayar jasa mak ayah, tak ter'bayar' saya. Didikan psikologi yang mantap dari mak ayah, buatkan kami adik beradik tidak berkira, dan kalau boleh, buat sehabis baik untuk mak ayah. Kita beruntung kerana mereka ada dengan kita.

Semoga mereka sentiasa dilindungi Allah, dimurahkan rezeki, diberikan kesihatan yang baik dan semoga anak-anak mereka cemerlang. InsyaALLAH

Regards,
Raihan Musa
University of Oxford

1 comments: