Tuesday, July 17, 2012

Busy me

Lately memang sibuk, sibuk pindah rumah, then pergi bercuti and then now busy dengan transfer to 2nd year.

minta maaf bagi yang meng-email. I will reply soon. InsyaAllah. Gimme second shout kalau email tu urgent.

All the best.. Doakan saya..:)

1 comments:

Sunday, July 1, 2012

Ladang


Sejak saya datang ke Oxford, saya semakin menyepi dalam dunia blog ini, bukan apa, saya agak sibuk menikmati hidup di sini. Huhu. Sekarang musim panas, musim panas yang dipenuhi dengan hujan, tetapi saya enjoy this weather! Saya boleh keluar dengan memakai sandals dan tanpa perlu memakai jaket tebal. Satu kitaran musim hampir selesai, sekarang summer, then akan kembali pada winter. Maksudnya genap setahun kami di sini. Alhamdulillah.

adik-adik yang semakin membesar, from left: adik nombor 4, nombor 7, nombor 5, nombor 6, kakak sulung 

Tadi berbual dengan adik lepasan SPM, beliau di rumah sedang menunggu masa untuk terbang menyambung pengajian dalam bidang perubatan, tambah lagi satu 'Doktor' dalam keluarga ini. Alhamdulillah. Sejak tahun kebelakangan ini, saya merasakan semua orang semakin dewasa, seorang adik akan graduate next year. Seorang adik akan terbang terbang ke benua lain pada tahun nih. 

Kehidupan semakin interesting saya rasa. Melihat perkembangan orang di sekeliling, buat saya terfikir. Inilah hasil 'tuaian' mak ayah. Apabila kita menafsirkan 'kejayaan', bukan sekadar results exam bagus, dapat keje gaji besar, dapat sambung PhD.. Bila saya melihat emak saya, emak saya suri rumah, tetapi saya mengklasifikasikan beliau sebagai seorang yang berjaya. Berjaya dari segi mendidik anak. Saya tengok kawan-kawan saya, ada yang belajar biasa-biasa sahaja, tetapi ada business bagus. Paling penting kita enjoy dengan apa yang kita buat. 'Menikmati Kehidupan' pun satu kejayaan.

Enjoying life. Life is too short, so hiduplah sehabis baik. Emak selalu cakap, jangan terlalu pentingkan dunia. Sejak akhir-akhir ini saya mula faham. Memang dunia ini ladang akhirat, tetapi sejauh mana kita merasakan dunia ini ladang akhirat. Islam memang suruh kita menjadi kaya. Tetapi bila kumpul duit banyak-banyak sampai tinggal anak bini, sampai tak cukup masa nak solat dan membaca al quran. Sejauh mana kita merasakan pekerjaan yang kita lakukan ini ibadah? Bila balik office, saya dengar suami baca al quran, mula terdetik, dah berapa lama tak baca quran nih. 


view dari ruang solat saya

Bila di sini, since saya seorang perempuan islam di dalam bangunan saya sekarang, pada awal-awal datang di sini, saya sedikit kekok. Kalau kat Malaysia, waktu zuhur mesti akan lunch ramai-ramai, then solat sama-sama. Kat Malaysia ada surau, ada masjid. Kalau member tengok 'lama' kita tak solat, mesti ada yang 'tanya'. Bila di sini, sendiri kena ingat, di tambah waktu solat yang fluctuate, bukan setiap pukul 1 pm dah masuk Zuhur. Berubah-ubah ikut musim. Kalau winter, gap waktu solat zuhur, asar dan maghrib memang dekat-dekat. Macam di department saya, tiada ruang khas untuk solat. Kena pandai-pandai sendirilah. Setiap hari, saya akan solat di ruang tangga yang jarang orang pakai supaya boleh solat dengan tenang. Memang tenang pun, view pun cantik... :)

Baiklah, InsyaALLAH saya akan update lagi bila ada kelapangan.

Doakan saya supaya dipermudahkan urusan, dilapangkan dada, berjaya dan cemerlang. InsyaALLAH

Regards,
Raihan Musa
Summertown House
University of Oxford


2 comments: