Friday, August 31, 2012

English Weather

Lama rasanya tak update blog, kesibukan yang melampau. Sekarang baru boleh menarik nafas lega setelah beberapa minggu yang sibuk. Walaupun mendiamkan diri di blog, tetapi masih ligat seperti biasa. Antara aktiviti yang di buat sepanjang ketiadaan di blog adalah:


Sambut Hari Raya Puasa. Simple memang simple. Baju pun baju lama. One day before raya, saya masak rendang, kuah kacang, daging dendeng, nasi impit etc etc. Minggu tersebut memang letih, sibuk dengan report, sempat juga buat kuih raya iaitu rempeyek kacang ikan bilis dan kuih mazola. Takderlah rasa nak makan sangat, cuma saja nak 'rasa' suasana raya. Satu pengalaman iaitu menyediakan juadah pagi raya, pagi-pagi dah bangun automatik pergi dapur, set up untuk makan pagi raya, iron baju suami dan ajak jiran terdekat untuk makan di pagi raya. Suasana yang perlu 'diwujudkan'. Suddenly ingat kat emak, selalunya emak yang sibuk-sibuk kat dapur pagi raya. Now, saya pulak yang buat.


Open House Raya dan Majis Berbuka Puasa. Emak should be proud, sebab anak mak yang berumur 23 tahun setengah nih dah pandai ajak orang makan-makan kat rumah, masak banyak-banyak. Haha. Walaupun sibuk dengan report, presentation dan macam-macam lagi. But, perkara-perkara macam ini adalah perlu. Sambil tumis sambal, sambil type report. Sambil basuh ayam, sambil dengar perbincangan semasa meeting. That why setiap kali meeting dengan supervisor, saya akan record apa yang supervisor cakap, then, boleh dengan anytime. Sambil masak, sambil buat revision. Ewah. 


Bila dah ada di overseas, lifestyle berubah. Saya berada di Oxford, Oxford bukan macam London, happening, banyak tempat shopping etc etc. Oxford nih sebuah bandar classic. Tempat shopping pun terhad, cinema pun 'comel'. So bila ada masa terluang, tercari-cari aktiviti nak buat. Semasa summer(musim panas), aktiviti kami banyak dihabiskan dengan dating picnic. Ini gambar berdekatan dengan tempat kami. Cycle tepi sungai, lalu tepi ladang meadow, tengok orang memancing, sambil fruit picking, relax depan river Thames menikmati summer yang indah. I really enjoy English weather.


Kedatangan saya di Oxford, sedikit sebanyak mengubah cara hidup, mengubah cara berfikir.. Setiap masa berlalu, banyak pelajaran yang datang. Memang banyak berkorban perasaan. Jauh dari family. Bagi saya, pengorbanan ini sangat menyeronokkan. Bapa saudara kata, pastikan pengorbanan ini berbaloi. Saya selalu tanya husband, bila balik Malaysia nanti, awak nak jadi apa?make sure, bawa balik 'something'. Tiga tahun lebih tu tak lama, tapi banyak benda boleh berlaku. Tup tup dah setahun saya di sini. 

Semoga kita semua berjaya InsyaALLAH.:)


Regards,
Raihan Musa





1 comments:

Tuesday, August 14, 2012

Ramadhan dan Birthday


Puasa

Homemade Murtabak by Chef Rai ..;p

Lama rasanya tak update blog, kesibukan yang melampau membuatkan saya perlu mengetepikan perkara-perkara sampingan. Sedar tak sedar, tinggal beberapa hari sahaja berpuasa. Cepatnya masa berlalu. Pada mulanya, saya merasakan ramadhan kali ini agak tough kerana sangat panjang, sekarang dah pindah rumah dan everyday saya akan berjalan kaki hampir setengah jam ke office. Mula-mula 'lemau' juga but now, Alhamdulillah okay. 

Setiap hari, saya akan masak untuk iftar, iftar berdua dengan suami. Selesai masak, saya habiskan masa dengan membaca sehinggalah berbuka. Saya suka suasana ini. Sangat aman dan tenang. Rindunya saya dengan ramadhan kelak. 

Birthday

Dalam process set up candle light dinner

9 Ogos lalu adalah hari jadi saya, i dont expect anything special sebab masing-masing sedang sibuk. Saya pun sedang sibuk. Beratus yang wish hari jadi saya, terima kasih banyak-banyak. Terima kasih kerana mengingati. Hari 9 Ogos tersebut, saya ke office macam biasa. Suami wish birthday macam biasa. Bila balik rumah dalam pukul 6 petang, tengok ada suprise from darling husband. Beliau set up meja untuk candle light dinner. Gigih dia beli perkakas untuk candle light dinner. Siap kad atas meja yang bertulis:

"Happy Birthday, thanks for being my wonderful princess"

Then, pukul 8 malam, ada special delivery. Masa tu saya sedang mandi, tiba-tiba husband bawa a few boxes dari downstairs. Dinner malam tu memang superb!. Tak habis dengan tu, today hadiah yang beliau order, sampai hari nih. Dah lama saya aim benda tu. Alhamdulillah. Terima kasih atas semua ini. Bagi saya, good thing bila kita ingat special day, like Anniversary, Birthday etc etc.. Tak kisahlah antara suami isteri ker, adik beradik ker, member ker.. Sekarang tungu another big day iaitu, our Wedding Anniversary on 25th December, masa tu Christmas holiday. So, husband tengah plan for our honeymoon trip. Teringat ayah saya, he never miss to remember our big day and kalau kami di rumah, beliau akan celebrate.

Mengenai persiapan raya, nothing much yang kami buat. Suami ajak buat kuih raya, katanya nak naikkan rasa 'Hari Raya'. So far, saya rasa tak boleh dengar lagi lagu raya. Ada yang meleleh air mata nanti.. =p


Regards,
Raihan Musa
Ex-Birthday Girl..:p

0 comments:

Monday, August 6, 2012

Olympic 2012

Lama rasanya tak update blog, alasan sama, saya sibuk. Saya ada submission hujung bulan nih, ada oral exam next month, ada big meeting kat London next month. Semua tu kene preparation yang tip top. Maaf yer, bagi yang saya tak reply email. Saya terlalu sibuk.

Now, ada beberapa minit before nak start tarawikh, baru lepas lap-lap badan suami dengan kain basah, sebab dier demam, actually first time dier demam teruk since kawen setahun lebih yang lepas. So, ada kerisauan di situ. semoga cepat sembuh hendaknya..


Baru-baru nih saya pergi tengok Olympic Badminton, tengok Lee Chong Wei lawan, memang exciting, berdebar pun ada. Walaupun tak menang, but saya rasa itu adat permainan. biasalah. Lagipun, yang kalah tak semestinya teruk, cuma tak berpeluang untuk menang. 


Macam kita juga, kalau kita dah usaha sungguh-sungguh, kalau itu rezeki kita, InsyaALLAH ALLAH akan beri. Kalau itu bukan rezeki kita, even sebutir beras pun kita tak akan dapat. Tapi, jangan pulak belum usaha, dah menyerah pada takdir.


see me in newspaper.. :p 

Baiklah, nak sambung jadi nurse and buat report. InsyaALLAH saya akan update lagi, doakan saya berjaya yer. :)

Regards,
Raihan Musa


0 comments: