Sunday, October 21, 2012

My First Year

Blog nih dah sepatutnya di hantar ke rumah kebajikan, terabai. Actually banyak jer idea nak tulis, but bila dah start menulis, mula lah idea tak nak keluar, or masa tengah menulis, tetiba idea hilang. Eh, beralasan lah! Saya baru start term baru, kalau di sini, ada 3 terms dalam satu tahun. Ala-ala semester. Sekarang dah masuk Michaelmas Term which is permulaan 'tahun baru'. 

Since saya dah masuk fourth term secara total, maka requirement department saya, setiap first year DPhil perlu melepasi First Year Viva untuk dapat title penuh "DPhil Student". Sama jer macam di Malaysia, akan ada first year assessment. Lebih kurang la tu. Tapi kat sini,macam-macam istilah ada, first year DPhil dipanggil Probationer Research Student(PRS), then kalau passed First Year Viva, then baru boleh upgrade ke 'DPhil Student'. Kalau tak lepas First Year Viva, mereka akan bagi tempoh 3 bulan untuk re-sit balik, kalau tak lepas jugak, mereka bagi tempoh sampai 2 tahun untuk dapatkan status "DPhil Student". Alhamdulillah, with first attempt, saya passed with good recommendation, examiners and supervisor bagi komen yang baik. Alhamdulillah. Alhamdulillah. 


Actually, first year viva nih tak lah susah sangat kalau kita faham kerja kita and kita buat kerja. Dari segi 'buat kerja', saya tak risau sangat cuma dari segi 'faham kerja' tu saya sedikit risau. Sebab, i start from scratch, i know nothing about this research. Tak tahu apa-apa. Basic knowledge pun tak berapa membantu nak memahamkan research nih. Pastu tak buat master pulak tu. Tapi saya fikir satu jer, Kak Min and Dr Zul boleh buat, so? Masa saya apply ke Oxford, saya pilih bidang nih, sebab supervisor nih adalah antara yang terbaik dalam dunia untuk bidang nih and saya rasa interesting discover something new. Saya letakkan diri saya dalam 'risiko'. Bak kata seorang kawan, "Campak jer Raihan kat mana-mana, sure boleh survive". Saya ada kuasa 'fokus' dan 'hard work'. Ceyh, kuasa, kuasa pulak. Tapi itulah, masa mula-mula datang nak catch up everything, mencabar jugak. Sampai nangis-nangis jugak, baca journal sambil nangis. Bila pikir balik, it is learning process. Takper nangis, tapi jangan berhenti berusaha.

Bila kat sini, style study a bit relax, tak macam undergrad dulu. Orang ajak keluar coffee, ok jom.. Orang ajak jalan.. ok jom.. but self discipline penting. Tak kisah nak 'enjoy' sana sini, but kerja kena siap. Sebelum masuk hari esok, dah siap-siap tulis dalam planner, nak buat apa esok hari. Work Hard, Play Hard. PhD nih bukan segala-galanya, ini hanya setitik perjalanan. I have family, i have friends.. Tak kan sepanjang PhD nih nak mengadap projek research sahaja. Do something else juga.



Berbalik kepada perenggan sebelum sebelum nya, bila saya dalam keadaan serba tak tahu. So, saya perlu lakukan sesuatu, iaitu membaca dan bertanya. Everyday baca itu ini and bila tak paham, tanya. Nak 'bertanya' pun ada caranya, dah membaca tapi tak paham, then baru tanya. Dunia teknologi nih makin hebat, boleh kata, macam-macam boleh dapat kat internet. Saya ada 'virtual teacher', so setiap hari, layan youtube, tengok lecture dari Prof James. http://www.youtube.com/watch?v=vRHfYWg9GXM . Ilmu tu perlu di cari.



Sebut pasal 'ilmu', tak semua orang boleh memandang something as 'ilmu'. Contohnya, bila tengok semut berbaris kat dinding, lagi, di Oxford, 2 minggu lepas, banyak tompok-tompok tanah atas rumput. Ilmu ada disekeliling kita. Semua perkara adalah pelajaran. Jadilah manusia yang berfikir. Hargailah nikmat 'akal'.

Baiklah, ini sahaja setakat ini, saya nak pergi study and having a good sleep bagi mengelakkan gejala "Monday Blues". ;)

Ok, semoga kita semua dipermudahkan segala urusan, cemerlang di dunia dan akhirat. InsyaALLAH


Regards,
Raihan Musa


1 comments:

Monday, October 8, 2012

Brighton








2 comments:

Monday, October 1, 2012

Rindu

Today husband dah ke Bristol, Alhamdulillah dia akan sambung belajar ke sana. Bristol dan Oxford tak lah jauh sangat, dalam sejam setengah by train. Setelah berbincang, so kitorang decide duduk asing-asing and bila weekend, husband balik Oxford. Balik office tadi sedih jer, yerlah, selalunya akan dinner sama, semua sama-sama kan. Tengok baju dia pun sedih, so balik office tadi, terus simpan baju dier. Biar tak nampak, nanti sedih. Drama queen betul lah. 


Actually ini first time kitorang duduk jauh-jauh  since kawen. Walaupun Bristol tu tak lah jauh sangat, but nak ulang alik everyday tu agak mencabar sebab dia ada kelas and saya buat lab based research. Just imagine, adik beradik saya ramai, and lepas kawen pun duduk sama. Dah biasa dikelilingi ramai orang, now tinggal sorang. Balik rumah tadi, terus kemas kitchen, prepare dinner, tutup langsir tingkap besar and online. Kat rumah ini ada tingkap besar, sebelah tu hutan, neves lah. Malam-malam nak gi toilet sebelah bilik pun husband teman, apakah nasibku selepas ini. Tak seronok. Banyak benda kena buat sendiri after this, pagi-pagi kena buang sampah, then kena basuh baju. Nak guna mesin basuh pun tak pandai. Before husband gerak ke Bristol, dier pesan.. "Jangan lupa buang sampah, nanti maggot datang..".."Lepas makan basuh pinggan". Dua benda nih, husband akan buat hari-hari. Sedih, sedih..

Memang Drama Queen habis, tapi itulah, disebabkan memang tinggal sama since kawen, tetiba kena duduk asing-asing, itu yang drama sikit. Seminggu pun rasa lama sangat-sangat. Tadi call dua orang adik kat Malaysia, mak ayah pergi menunaikan haji since last week, so dia tinggal di rumah jiran buat sementara. Itu pun first time berjauhan dengan mak ayah. Lagi seorang, adik yang nombor 6, baru fly ke Mesir last weekend, pun sama. Macam manalah kehidupan dia di sana, first time ke negara orang, jauh dari family. Masing-masing tengah adapt dengan kehidupan baru. Ini semua rezeki Allah, tetapi memerlukan pengorbanan. Kalau kita nak, kena lah berkorban. Allah sentiasa bersama-sama dengan orang yang sabar. Semoga Allah sentiasa melindungi kita semua dari perkara yang tidak baik. 


Regards,
Raihan Musa


1 comments: