Saturday, December 29, 2012

Penghujung Tahun 2012


Hari ini hari Sabtu, saya hanya duduk di rumah menyiapkan beberapa perkara dan juga melakukan gotong-royong mengemas rumah. Memang menjadi rutin, beberapa bulan sekali, kami akan membuat 'rombakan' besar-besaran. So, hari ini saya menyusun kembali baju-baju, tudung-tudung etc etc. Tak habis-habis menyusun, banyak rupanya 'mengumpul' tahun ini. Sampai tak tahu nak letak kat mana. So, saya fikir, aktiviti shopping-shopping ini perlu dihentikan sebelum lebih mudarat dan rasa lebih berdosa kerana membazir.

Sejak akhir-akhir ini, telah menimbulkan kerisauan dalam diri, bila memikirkan nasib-nasib mereka yang tidak bernasib. Kita bersenang-lenang, tapi ada yang sedang susah. Terutamanya apabila membaca tentang Syria dan Gaza. Sangat menyentuh hati saya. One good thing is, mereka mudah syahid di jalan Allah, InsyaALLAH mati dalam iman. Memikirkan nasib saya, serba serbi cukup, Allah beri banyak kesenangan dalam pelbagai perkara, takut-takut saya alpa atau lupa. Perlu ingat, "kesenangan" dan "kekayaan" itulah adalah AMANAH. Saya harap, saya akan hidup dan mati dalam iman.

Hiduplah sepertimana kita akan mati dalam masa terdekat. Buat segalanya sehabis baik. Kalau yang berkeluarga, berilah yang terbaik untuk keluarga. Kalau yang bekerja, bekerjalah dengan ikhlas dan amanah. Kalau yang belajar, belajar bersungguh-sungguh, kerana Allah Taala. 

Tahun 2012, seterusnya 2013

Tahun 2012 menyaksikan beberapa target saya tercapai. Alhamdulillah. Tahun 2013, seperti biasa, saya menggariskan beberapa perkara. Apa yang pasti, beberapa target peribadi dan InsyaALLAH untuk memberi lebih banyak manfaat kepada komuniti. Hidup perlu ada matlamat. Beritahu orang yang terdekat tentang matlamat kita, supaya mereka boleh ingatkan kita jikalau kita terleka. Bagi saya, semua orang perlu ada matlamat, tak kisah tua atau muda. Tetapkan matlamat supaya hidup lebih bermakna. Life is too short. Ibaratnya, jika membawa kereta tetapi tidak tahu hala tuju. Maka, sesatlah dan membazir minyak. Kan?

Setiap malam, sebelum tidur, tutup mata dan fikirkan apa yang kita mahu lakukan dan yakin bahawa ianya akan berlaku. InsyaALLAH.

Saya doakan semua supaya sentiasa dimurahkan rezeki, di terangkan hati, dipermudahkan urusan dan berjaya dunia akhirat. InsyaALLAH. 

Satu perkara lagi, saya telah menukar email address saya ke raihanmusa0908@gmail.com , atas sebab email address agak kompleks. Banyak bebenor SPAM, maka saya decide tukar ke raihanmusa0908@gmail.com. 

Selamat tahun baru! :)


Regards,
Raihan Musa


0 comments:

Monday, December 24, 2012

Jelajah

Alhamdulillah. Hari ini genap dua tahun perkahwinan kami. 2 tahun lepas, saya baru berusia 22 tahun. Fasa kehidupan saya banyak membawa saya untuk menjadi lebih matang dari usia. He's my husband till jannah. InsyaAllah.

Sekarang saya berada di Bristol, baru pulang dari Ski trip di Scotland. Pengalaman yang cukup berharga. Melihat tempat orang dan mencuba sesuatu yang baru. Bagi saya, melancong bukan suatu pembaziran, malah suatu pelajaran. Lagi 3 bulan, sudah booked trip ke negara lain pula. Bersyukur kepada Allah kerana diberi peluang untuk menjelajah bumi Allah ini. Naik cuti ni kene work hard! Work hard, play hard.

Sedikit gambar sepanjang trip ke sana:

1 comments:

Wednesday, December 19, 2012

Ada Haknya

Saya baru pulang dari program ceramah mengenai Palestin. Bila difikirkan tentang isu ini, sebak rasanya. Isu yang telah berpuluh-puluh tahun menjadi perhitungan. Isu Palestin adalah tanggungjawab semua. Selain isu Palestin, isu Syria pun sama. Tak lupa, isu di Malaysia pun sama. Bagi yang mampu, memberilah. Kerana setiap apa yang kita peroleh, ada hak bahagiannya untuk yang memerlukan.

Perjuangan kita dan mereka mungkin berbeza. Kita tidak dihujani dengan peluru atau bom. Kita banyak dihujani dengan hiburan yang melampau. Semasa ceramah tadi, Dr Zainur Rasyid bercerita kepada kami, mengenai anak-anak muda di sana(Palestine), yang mana, ramai antara mereka adalah hafiz dan hafizah, bukan sahaja pandai ilmu agama tetapi juga ilmu falak, ilmu perubatan dan lain-lain.

Kami dan Dr Zainur Rasyid

Di era yang serba macam-macam ni, saya berfikir, kita perlu bijak dalam beberapa bidang. Tidak boleh rigid dalam satu-satu bidang sahaja. Contohnya, pandai dalam bidang perubatan, perniagaan dan agama, atau banyak lagi contoh lain. Saya meletakkan ia sebagai sesuatu pasti dan mesti. Rugilah saya, jika sekadar pandai dalam bidang kimia saya ini sahaja. Rugilah saya jika sepanjang 3-4 tahun dalam pengajian PhD ini, sibuk menyiapkan thesis tanpa membuat perkara lain. Life is too short. Cuba setiap hari, make sure ada 'pelajaran' yang diperolehi.

Umur semakin meningkat, banyak perkara yang saya rasakan saya sudah lewat untuk melakukannya. It's no turning back. Apa-apa pun hiduplah dengan sebaik-baik mungkin. Yang lepas dijadikan pengajaran, yang akan datang jadikan yang terbaik. InsyaALLAH, Oklah, akak Raihan nak gi bercuti dekat atas salji. See you later. Promise, at least, will post another entry for this year..Doakan saya sentiasa berjaya, diperolehi apa yang dihajati dan cemerlang dunia dan akhirat..;)


Regards,
Raihan Musa


1 comments:

Tuesday, December 11, 2012

A Better Life

Bila sebut pasal sibuk, rasanya semua orang sibuk, cuma sibuk yang bagaimana tu? Setiap masa ada jer benda nak buat. Sibuk tidur pun dikira sibuk juga. Disebabkan saya balik Malaysia tempoh hari, selama 3 minggu. Maka, kerja bertimbun-timbun. Bertimbun-timbun! 

Semasa di Malaysia.. a few members missing! Incomplete..

Bila kita sibuk, buat itu ini. For sure we expect something in return kan? betul tak. Contohnya, buat something, untuk dapat itu ini. Or buat something untuk dapat pahala. betul tak? Mesti kita expect something in return. Bila balik Malaysia hari tu, jumpa family, jumpa kawan. Meeting with Mr. Lawyer malam kelmarin buat saya berfikir dan berfikir. Buat saya terfikir. Before saya mati, apa yang saya nak buat? or sepanjang hidup ini, apa perlu saya lakukan? Kenapa saya lakukan semua ini? Something that is not written in books, it depends on ourself.

Bila difikirkan, pengakhirannya pasti berbalik kembali kepada keluarga dan masyarakat. Secara kesimpulannya, to inspire and empower myself and others. Cara bagaimana? Lead ourself and them to a better life. Yes,a better life. Better life is so subjective. Think.


Regards,
Raihan Musa

3 comments: