Thursday, December 5, 2013

My First Talk at UTM Skudai

Blog ini dah lama tak di update, hidup segan mati tak mahu. Biasalah. Kehidupan buat PhD ni memang sibuk, selagi tak submit thesis, selagi tu kerja tak akan habis. Bila nak update blog jer, teringat hal research, teringat ada benda tak faham, teringat ada data yang tak analyse lagi.

Last month saya ada pulang ke Malaysia sekejap, saya ada buat perkongsian/ceramah di UTM Skudai. Alhamdulillah kehadiran sangat memberansangkan. Saya pun tak expect ramai yang datang, ada yang datang all the way from Selangor, Kota Tinggi etc. Siap yang datang dari jauh, beri hadiah, contact saya banyak kali sebab tak sabar nak jumpa. MasyaALLAH hebatnya Allah, walaupun kenal melalui blog, tapi perasaan bersungguh-sungguh tu sangat tinggi. Seronok bila tengok audience bersemangat. Seronok sangat bila dapat sharing.


Actually masa hari tersebut banyak lagi nak sharing, but saya fikir, otak manusia hanya boleh betul-betul fokus for certain duration of time sahaja, biar sekejap tetapi impaknya besar. Semalam still ada yang tanya, bila Puan Raihan nak buat live sharing lagi? InsyaALLAH nanti kita boleh arrange for Skype or Google Hangout soon bila saya dah start cuti winter nanti. Kalau berminat email me at raihan0908@yahoo.com. Saya cuba susun masa and arrange topic. Maaf kalau ada yang saya tak reply email, so kalau ada nak tanya apa-apa, this is the time. Sometimes saya sibuk and terlepas pandang.

Bila berjaya, biar kita sama-sama berjaya. Bila hebat, biar kita sama-sama hebat. Kadang-kadang tak semua perkara kita kena 'suap', tapi yang mana kita perlu beritahu, jangan kedekut. Saya sendiri belum pasti bagaimana perjalanan saya akan datang, selagi saya mampu memberi, insyaALLAh saya beri. Mungkin hari ini saya mampu 'memberi', mungkin esok lusa, kalian pula yang 'memberi'. Kan? :)

Doakan kita semua berjaya and paling penting sekarang, semoga mangsa banjir berada dalam keadaan yang sangat baik serta beransur pulih.


Raihan Musa

Oxford, United Kingdom

2 comments:

Sunday, August 25, 2013

How to have a good day?


Bulan ini saya sedikit sibuk, tapi masih terkawal. Setiap pagi, bila tengok cermin, garis bawah mata nampak sangat ketara, petanda mata letih la ni, but Alhamdulillah seronok bekerja. Actually tak lah teruk sangat sampai takder masa nak buat benda lain, bagus sebenarnya busy macam nih, masa saya lebih well occupied. Busy macam mana pun, setiap hari still ada masa nak check business, borak dekat whatsapp dengan family, ada masa nak masak, ada masa nak lepak-lepak dengan husband. Alhamdulillah.

Tapi itulah, setiap pagi kena mental kena bersedia. Whatever happened yesterday, today must be a better day. This month saya buat experiment pada diri sendiri, experiment untuk mental yang sangat sihat supaya bila kerja banyak mana pun, rasa enjoy and tak stress. Iaitu:

1. Set your emotion and Talk a good words to yourself every morning
- Setiap hari bila siap-siap nak pergi office, akan mengadap cermin ajaib, tengok muka sendiri and senyum lebar-lebar. Lepas tu, bisik dalam hati, get ready Raihan to enjoy the day!! Tak tahu pun apa yang nak di enjoy kan, but setiap pagi mesti  set dalam minda yang hari ni best. Alhamdulillah, bila penghujung hari, rasa seronok. In contrast, kalau pagi-pagi dah mengeluh, pagi-pagi dah membebel, pagi-pagi dah complain itu ini, there you go.. a bad day..

2. Get closer to positive vibrant and stay away from negative aura
- Setiap hari dekatkan diri dengan perkara-perkara positif, bercakap yang baik-baik and dekati orang yang positif. Perkara paling dekat, timeline facebook, remove orang-orang yang selalu update negative status from timeline. Also, kalau kita tak boleh handle emotion dengan negative people, then elakkan. Tapi, kadang-kadang tak boleh nak elakkan, contohnya, saya ada seorang officemate, dia memang hot tempered sikit tapi bijak giler, bila experiment dia tak jadi, habis satu lab dia nak marah. Panas jugak hati nih hah.. haha..so what i did..saya tanya dia,  

"Are u ok xxxx today? you look stressed ..". 
"No, no ..I'm okay Raihan..hmmm..my experiment isnt working..bla bla bla." then, he smiled..

Actually, dia perlukan medium untuk transfer or neutralize kemarahan tu. So, si mamat ni, terus okay the whole day. Tak larat la nak mengadap kemarahan dier satu hari, so, here we go.. the solution..Alhamdulillah. Sometimes, kita hanya perlukan orang mendengar keresahan itu untuk melegakan perasaan. Kan?

3. Reward yourself everyday
- Setiap hari, reward diri sendiri, contohnya, kalau berjaya siapkan tasks programming, so malam nanti boleh tengok movie dengan husband, if not malam nanti kena study. Reward tu biar setimpal dengan kerja yang dibuat. Kalau reward tu tak setimpal dengan kerja yang dilakukan, then nanti dah tak rasa 'keseronokan' reward. Or else, buat deal dengan sesiapa, untuk bagi rewards dekat kita. Haha. Paling selalu buat dengan husband. Cakap elok-elok la. "Boleh tak kalau saya pass xxxxx, saya nak pergi xxxxxx?" ini dah selalu sangat buat. Hehe. As long both setuju, then it's fine. So, satu sem kerja kuat-kuat, then claim la reward..

4. Make others happy
- Satu perkara yang mak mertua saya selalu cakap, kalau rasa 'susah', sedekah banyak-banyak. Sedekah or memberi tu ada banyak bentuk, contohnya duit, doa or berikan pertolongan. InsyaALLAH kalau kita mudahkan urusan orang lain, Allah akan mudahkan urusan kita. Sometimes, bila balik office, rasa stress yang serba tak kena, rasa hopeless and give up.. on the way balik rumah tu, kalau terserempak homeless people, hulur la apa yang mampu. Tak kan jatuh muflis pun kalau kita sedekah. Ada satu hari tu, rasa stress betul, kebetulan member kasi a few slices of cakes dari kedai yang sangat sedap, satu saya makan dan selebihnya plan nak bawak balik rumah simpan dalam fridge. So, on the way balik, terserempak dengan pakcik tua yang selalu duduk minta sedekah dekat tepi bookshop. Saya drop sekejap, dan hulurkan kek tu.

"Hi, this is for you.."
"Owh thank you, thank you young lady.. may god bless you.." sambil senyum..nampak seronok betul dia

Bila saya berlalu pergi, saya berhenti dan lihat dari jauh. Bersungguh-sungguh dia makan kek tu sambil share dengan orang lain. Saya terfikir, dia pun boleh berkongsi, kenapa tidak kita? At the end, perasaan stress saya sebelum tu dah dihilangkan dengan seronoknya tengok pakcik tu enjoy makan kek tersebut.

Oklah, doakan saya supaya dimurahkan rezeki, diterangkan hati, dilapangkan dada dan diberi kejayaan di dunia dan akhirat.. All the best semua! :)


Raihan Musa
Oxford, England

4 comments:

Thursday, August 15, 2013

Syawal 1434H


Bulan ini dan bulan depan adalah waktu paling kritikal. Husband ada thesis submission dan saya ada dateline paper submission, it’s going to be a very busy months. Sometimes bila banyak sangat kerja, and bila semua kerja tak menjadi, so rasa demotivated and akhirnya terus rasa tak nak buat apa-apa. Tak tahulah awak semua pernah rasa camni ker tak? Bila saya rasa serba tak kena, petanda suruh 'rehat' sekejap dan pujuk hati. Pujuk hati supaya kuat, pujuk hati supaya sabar dan pujuk hati supaya bersemangat. Bila tengok as a whole, terpikir, eh boleh siap ker tak? Boleh siap ker tak? Everything will be fine. 

in front of our cottage in Snowdonia, Wales

Actually, weekend lepas saya ke Snowdonia, Wales, makan angin sempena raya dengan geng-geng Oxford. Ramai yang dah nak balik for good, so kita jalan-jalan sikit. Ini tahun kedua saya beraya di UK, masa tahun pertama beraya di UK, berendam air mata jugak and tambah-tambah ada submission. Haaa.. lagi ar syahdu. Memang tak beraya sangat. Tahun nih pun sama, ada submission jugak. So, malam raya lepas iftar barulah masak itu ini and hanya bercuti pada hari raya pertama. Raya kedua dah masuk office balik.

Me and Hubby during Eid :)

Pengalaman berpuasa dan berpuasa di perantauan, bagi saya banyak mengajar saya bersederhana dan sabar. Kebetulan, dalam group saya tiada sorang pun muslim, so kat office takder geng berpuasa. Tambah pulak, group saya nih jenis yang suka coffee break, lunch break and tea break sama-sama. Semua sama-sama. Asabiyah betul nih. hehe. Bila orang sekeliling kita makan, and kalau kita nak makan pun takder siapa halang. Tapi Allah and malaikat tahu. Kalau dekat Malaysia, memang nak jerit dengan member kalau tak puasa. hehe. Jaga iman yer. Berpuasa dan beraya di UK memang mengajar saya supaya bersederhana. simple and tak banyak distraction and tak membazir. Cuma rasa terganggu bila orang Malaysia upload gambar makanan sedap-sedap! haha. Kalau berpuasa, seronok lagi ramadhan di UK, tapi kalau raya, Malaysia lagi best. Ramadhan di UK, ibadah dan hidup saya lebih fokus..takderlah sibuk nak ber-bazaar ramadhan, shopping raya bagai and paling obvious, takder lah 2 minggu before raya, mood raya jer and dengar radio dok mainkan lagu raya. hehe.

Rewang malam raya

Malam raya, saya masak untuk makan pagi raya. Pagi raya, siapkan makanan for our tiny family before keluar solat raya. Haa..dari tak tahu masak rendang, now dah tahu, macam-macam resepi dah tau sejak duduk sini. Lepas solat raya, minta maaf apa semua dengan hubby.. lepas tu berkumpul dengan member Malaysian lain. 

Itulah ini semua pengalaman hidup. Mungkin lagi 5-10 tahun, bila baca entry ini kembali, rindunya ramadhan di UK. cewahh.. hihi..

Actually, kali ini saya menulis secara random sementara tunggu solat isyak then nak masuk tidur. Selamat Hari Raya diucapkan kepada semua. Maaf kalau ada salah dan silap. Semoga semua berjaya di dunia dan akhirat. Doakan saya juga! :)



Raihan Musa
Oxford, England

1 comments:

Saturday, July 20, 2013

Career vs Fulltime housewife

gambar typical bulan Ramadhan ..:p

Ramadhan will always be my favorite month. So, this Ramadhan, again, i celebrate in UK with husband.  Fasting during summer time is not hard but still challenging. Serious. Buka puasa pukul 9.20 malam and habis sahur pukul 2.30pagi. Phew. Alhamdulillah, i still manage to fast. I'm quite busy recently, yes, super duper busy. Apa-apa pun, may Allah ease everything. Alhamdulillah, ada husband yang teman berpuasa, berbuka, tarawikh berjemaah etc etc. If not, lonely habis la kat UK nih dan mungkin akan terbang ke Malaysia. hehe.

9 Ogos ni genap 25 tahun, phew, terasa tua la pulak. Haisy haisy. Age is just a number..:p.. Tapi tetap risau. haha. Risau sebab memikirkan what i had achieved sepanjang 25 tahun nih. Antara big achievement, bab kahwin dah settle and dah pergi sambung PhD. Itu jer, yes itu jer. Just typical achievement. Kalau dapat jadi billionaire ker best jugak. I start thinking about life goal dengan lebih serius. Goal and dream tu set lama, but putting it into action tu still on the way. Saya rasa masa muda-muda ni lah mesti work hard, cuba itu ini, travel satu sini. If not, dah tua nanti, orang sibuk main dengan cucu, beribadah etc, kita kena kerja kuat to survive. Sementara muda nih, masih kuat, bekerjalah betul-betul. Get as much as you can. Serious. Wah, gaya cakap macam orang tua pulak.

Bila cakap pasal achievement, for sure berkait rapat dengan pengorbanan. Kalau nak achieve something, for sure we need to sacrifice something. For now, I dont see myself as a full-time housewife, i really want to be good in my career and family life. I think emak and ayah are happier if i have a decent career. Whatever decision eg profession that you chose, you need to be fair to yourself and others. Hidup ni bukan untuk kita seorang but for others too. But itulah, masing-masing kena berkorban. Emak kene 'lepaskan' saya terbang jauh. Husband pun kena berkorban, he cannot expect saya duduk rumah all the time. Doing PhD is 3years-never-ending-story..selagi tak submit thesis, selagi tu kerja tetap ada. So, time management penting. I'm not sure about others, but i used to be more focus and my multitasks skill better after i get married. 

Setiap orang berbeza, you know your own limitation. Something you need to consider before getting married is, about career. I heard a few cases, the couple divorces sebab husband suruh duduk rumah and tak kasi kerja, but husband tak mampu. Love only isnt enough. Chewah Raihan. Over sangat nih! Haha! But kalau husband happy and kita happy to be a housewife, then ok lah kan? emak saya fulltime housewife, she is too busy, kerja non stop dari pagi sampai malam. Tapi tapi, kalau wife nak jadi fulltime housewife, but husband tak mampu, so you have no choiceeee man..you need to work hard..:p

 Sama ada dari segi wang ringgit, masa, tenaga or orang sekeliling kita kena berkorban. Sekarang ni, saya belum ada anak lagi and sedang buat PhD, i used to dream high, work hard but is still manage to have time with husband, join society club, run side business and sometimes hang out dengan kawan-kawan. I think husband feel the same way. He's quite busy with his master programme , run side business, hang out with friends etc etc. Life good. We really enjoy our life. Itulah, as long as you and others happy. So, that's fine.

Itulah dilema wanita yang akan menganjak usia 25 tahun. I got counfused with the terms 'budak perempuan' and 'wanita'. Haisy. Baiklah, 'budak perempuan' ni nak pergi masak special untuk berbuka puasa before husband away for business purpose selama tiga hari. 


Raihan Musa
Oxford, England

1 comments:

Thursday, June 6, 2013

Cooking and Me

Hari ni hari Khamis, and esok hari Jumaat. Yipi! Weekend ni husband kerja so saya rasa saya akan menghabiskan masa depan laptop siapkan slides presentation. Lately saya busy, banyak sangat kerja nak buat, sekarang asyik balik office lewat. But good thing, kalau balik lewat dah tak takut sangat sebab husband ada. Disebabkan husband dah stay sekali kat Oxford, so bermula kembali normal routine seperti biasa. Actually, kalau husband takder pun still masak cuma kena proper sikit la. :p ..

Bila balik rumah, mesti lapar dan letih. Kalau letih sangat, then husband akan take over lah masak-memasak nih. Tapi tak boleh selalu sebab dia pun banyak kerja. Kalau kira-kira, kebanyakan kerja rumah pun dia yang buat. So, to make life easy, saya akan masak something yang cepat, mudah dan sedap. Tak kan asyik makan telur goreng and sayur jer.


Kalau tengok facebook dan istagram, saya selalu pos gambar makanan, Chicken Cashew Nut la, Asam Pedas la, Sambal la, Lamb chop etc etc. So, hari tu ex-supervisor kata, rajinnya masak and sempat awak masak.. Sempat memang sempat, sebab menu simple jer and bahan masakan dah prepare awal. 


Here are some tips especially untuk yang bekerja:

1. Bila beli ayam and ikan, siap-siap basuh and packingkan siap-siap ikut jumlah spesifik yang nak di makan per hari. So, bila hari nak masak, keluarkan satu pack untuk satu hari dan boleh terus masak habis. So, takyah nak simpan balik ayam yang tak pakai dalam fridge. Messy. Jimat masa, tak payah nak susah-susah nak basuh and asingkan bila nak masak nanti.

2. Siapkan bahan tumis masa weekend, contohnya cili boh. Bawang ker, ikut suka la. Kalau nak prepare on the spot pun orait. Ikut la ketangkasan masing-masing.

3. Lagi satu, selalunya saya akan prepare sambal tumis 'basic' masa weekend, simpan dalam fridge, so bila nak makan, alter la ikut menu yang nak di masak. Contohnya, nak masak ayam masak merah, letak paste sambal tu, then tambah sos and halia and ayam. Kalau nak buat sambal udang, tambah la udang. Senang keje. 

4. Ada beberapa menu 'express', yang mana satu menu sahaja tapi dah merangkumi protein dan sayur.  Campak sekali ayam and sayur dalam satu menu. Tak payah tumis sayur lain pun ok. Contohnya Ayam Paprik, Ayam Blackpepper and banyak lagi. Express, senang dan sedap , serius, pergi la carik resepi dekat myresepi.com ker, tiffinbiru.com ker and lain-lain.

5. Masak menu senang. Ada beberapa menu yang saya rasa senang and sangat sesuai untuk yang baru nak try-try masak. Contohnya, sup ayam, Ayam masak kicap.

6. Nak lagi cepat, haha, saya pun kadang-kadang buat trick nih. Iaitu guna paste ready made. Haha. Berlambak la kat supermarket tu, contohnya Perencah rendang Brahim, Perencah Ikan Bakar. Not bad jugak rasa dier. Pandai-pandai la alter. Ini kalau dah desperate sangat, saya guna option nih. Balik rumah, on stove, letak ayam dalam periuk, letak perencah rendang, tambah air then biar la dia masak. Sementara tu pergi mandi, lepas mandi, tadaa rendang dah siap. :p

7. Kebanyakan periuk yang saya pakai untuk memasak adalah yang sesuai untuk hidangan, tak perlu nak transfer ke mangkuk lain. So, jimat masa kat situ nak basuh kuali etc etc. 

Saya sangat suka masak, and kami berdua pun jenis tak suka makan luar, suka makan kat rumah jer. Husband cakap i'm good at cooking. Haha. Perasan sikit! :p. I'm very fussy, i want to eat good food that why kena masak best-best. Lagipun, saya kahwin masa umur 22 tahun, nak tak nak, skill tu kena ada, perut suami kena jaga oi! haha. Sesiapa yang takut nak kawen sebab tak pandai masak la, dont worry. That skill will develop over time. hehe.

Oklah, cukuplah cerita pasal masak. Sorrylah kalau tak berilmiah. :p Tolong doakan saya berjaya, diterangkan hati, dilapangkan dada dan cemerlang dunia akhirat.



Regards,
Raihan Musa

1 comments:

Tuesday, May 21, 2013

Happy Relationship

Minggu lepas ada beberapa tarikh-tarikh penting, antaranya Birthday Ayah, Hari Ibu dan Hari Guru. Juga, ramai rakan yang melansungkan perkahwinan, Alhamdulillah. Mana yang sempat, saya pos kan kad ucapan dari sini. Tahniah semua! Mana yang tak sempat, saya kirimkan doa, InsyaALLAH. Tahun ini adalah tahun di mana ramai rakan-rakan saya berkahwin. Macam tak sangka kan, cepatnya masa berlalu. Rasanya masa dekat sekolah dulu, masing-masing still budak-budak, pakai tudung pun senget. Now dah kahwin kan. Alhamdulillah. 

Bila tengok perubahan hidup masing-masing, saya melihat kehidupan kami, melihat kehidupan kami sekarang, cukup berbeza dengan kehidupan kami yang dahulu. Tup tup dah 2 tahun berkahwin, tup tup dah sambung belajar overseas, tup tup husband dah nak habis master. Suatu yang menyentuh hati saya apabila, melihat perubahan orang-orang terdekat contohnya mak ayah, adik-adik etc. Adik-adik dah makin dewasa, especially adik bongsu, eh dah nak form 1 tahun depan. Kakak dah anak. Mak ayah dah semakin tua. Pada usia ini, mak ayah banyak mengimbau kenangan lalu. Last week saya call ayah :

"Ayah, apa plan birthday ayah tahun nih?"

"Weekend nih ayah nak pergi Shah Alam, lawat UITM tempat mak ayah jumpa dulu, pergi makan kat tempat yang ayah selalu lepak dulu"

Sehari selepas tu, kakak sulung upload gambar mak and ayah visit UITM iaitu tempat  kali pertama mereka bertemu. Nostalgic betul. Satu perkara yang saya kagum pasal ayah adalah, beliau tak segan nak appreciate mak depan orang, ada sesetengah lelaki agak ego, but ayah tak. Bila makin tua nih, mak ayah makin romantik. Sejak ayah and mak, balik haji, nampak mereka sangat tenang dan rezeki mereka bertambah. 


Apabila melihat mereka, membuatkan saya lebih bersemangat to be a good partner. A few things yang saya rasa sangat membantu untuk kebahagiaan rumah tangga, ini daripada pandangan peribadi saya. Bila kami buat beberapa perkara nih, we feel happy. Bunyi dah macam ustazah nih. Hihi. Contohnya:

1. Solat berjemaah. Kalau berkesempatan, memang akan solat berjemaah. Setiap kali solat jemaah sama-sama, rasa best and rasa tenang sangat. Tak sama macam solat jemaah kat masjid. The best moment adalah bila salam husband selepas solat tu. Bahagia betul macam salam lepas akad nikah. So, bila nak berkahwin tu, carilah someone yang boleh jadi 'imam'. Carilah orang yang dirasakan lebih baik dari kita supaya boleh membimbing kita.
2. Appreciate. Say good words. Contohnya ucapan terima kasih, i realized one thing, sepanjang 2 tahun kahwin, setiap kali lepas makan, mesti dia cakap, "Thanks sayang masakkan sedap-sedap". Benda-benda kecil tu pun, akan appreciate. Ada dua phrases yang selalu dok ulang hari-hari, "Thanks" and "I love you". Sometimes verbal rewards pun can make you happy kan? or else.. walaupun takder apa-apa occassion.. "Jom tukar-tukar hadiah?".
3. Quality Time. Sibuk macam mana pun, everyday kena spend quality time together, pillow talk ker.. sekarang kan teknologi di hujung jari. Whatsapp ada, Viber ader, facebook ader..Sometimes pillow talk, masing-masing confess, apa yang awak suka pasal saya and apa yang awak tak suka? walaupun dok ulang soalan sama but tak pernah bosan. Fun tau..:))
4. Give and Take. Last weekend suami sibuk prepare untuk exam, so saya take over kerja rumah and prepare apa-apa yang dia nak sepanjang dia sedang belajar. "Nak hot drinks?","nak urut kepala?", "Takper i buat semua, pergi study" ..Walaupun dalam hati, penat jugak. Haha. Tapi, i want him to focus on his exam. Kalau dapat results best, boleh celebrate best-best. :))
5. Respect. Banyak perkara sebenarnya especially respect in making decision. 

Oklah, dah macam pakar cinta pulak. haha. baiklah saya stop sekarang. Saya mahu studyyyyy. Doakan saya berjaya, cemerlang dunia akhirat, diterangkan hati dan sentiasa menjadi isteri solehah yang cantik..hehe. Amiin..:)

Regards,
Raihan Musa

3 comments:

Tuesday, May 14, 2013

Celaru Pulih


Dua hari ini saya berasa agak bercelaru, entah kenapa, perkara kecil pun boleh membuatkan diri cukup runsing. Mungkin PMS.. Bila perasaan macam nih timbul, mula la nak rasa sedih tiba-tiba, rasa marah, rasa sensitif.. segala macam rasa ada. So, yang terkena tempiasnya mesti orang yang terdekat iaitu my husband. It is not good, not healthy for my heart. But dia ni cool betul! haha.. Wife serabut-serabut, dier boleh kata.. "It's ok.."


Kadang-kadang ada perkara yang 'terlalu' kecil untuk dirunsingkan. Bukan masalah besar pun. Itulah bila asyik fikir jer without solution, then jadilah pening. So, tonight, masuk bilik awal, 'consult' dengan diri sendiri.

"Kenapa ni nak pening-pening?"

"Tak bagus, nanti cepat tua, cuba sabar, everything will be fine.." bla bla bla..

Itulah, kadang-kadang kita terlalu risau dengan perkara yang belum pasti, kita risau dengan apa yang ada pada orang lain, kita risau rezeki Allah. Itulah, Allah dah jadikan manusia semua sama. Allah kurangkan part ini, Allah lebihkan part itu. Kadang-kadang kita sedar and kadang-kadang kita tak sedar.

Allah tak janji kita akan dapat apa yang kita nak, tapi Allah janji, dia akan beri yang terbaik. Saya dapat message dari readers, mengatakan, "Saya harap saya berada di tempat awak". Saya pun kadang-kadang fikir, "Kan best kalau jadi qhalif(my niece), tak yah pikir macam-macam, pikir nak minta susu ummi jer". Manusia nih tak pernah puas. Kita perlu belajar bersyukur. Bersyukur dengan apa yang kita ada. Keep in mind. Apa yang Allah bagi sekarang, inilah yang terbaik buat masa ini.


Raihan Musa





0 comments:

Sunday, May 5, 2013

Short updates about General Election 13


Semalam keputusan pilihanraya keluar, i'm quite excited and eager to know who will rule this country for next 5 years. Yerla, from facebook, twitter etc etc.. this election nampak quite interesting. Saya call mak kat Malaysia, mak cakap, election kali nih sangat ramai pergi mengundi and mak mertua pun cakap inilah paling ramai sekali dier nampak kat pusat mengundi. 

Bangun pagi, terus online live streaming awani and tv3. Walaupun jauh, but semangat tu tetap ada. Hehe. Then, late afternoon, pergi gather with other Malaysians tengok results pilihan raya. It is quite exciting..I like politics



Good thing is, everybody sangat professional. Takder lah isu bertekak pasal parti masing-masing. Masing-masing respect masing-masing punya pendirian. This is what we should be. Since undi adalah rahsia, so i'm not going to reveal i undi siapa. Habislah i kene sound kalau ada yang tak puas hati. Actually, when i'm writing any posts for this blog, i'll keep it 'neutral'. I dont want to make it controversial and i dont want to hurt others. Sebab, when i write something, people can quote and people can judge.. I can NOT stop people from judging me.. and people can say anything. If you dont want to be criticized or judged, then, keep silent. 

Ok guys, sesiapa pun menang today, Allah had planned the best for us. Serious.. Semoga yang menang ini adalah orang yang berhak, if not, they will suffer. Kalau tak di dunia, nanti di akhirat Allah akan balas.  Bagi yang menang, ini tanggungjawab besar untuk memerintah negara nih dengan adil, aman etc etc. Another thing, bear in mind, politic is not the only way to lead and to help people. There are any other way. Think! So, be matured, be professional, be smart! :)

Here is my photo album during gathering.. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200251467502665.1073741831.1032244587&type=1


Regards,
Raihan Musa



0 comments:

Wednesday, April 24, 2013

Tips IELTS


Oklah, dah lama tak update tip-tips, asyik cerita pasal PhD, PhD, PhD! Kali ni nak cerita pasal tips IELTS. Actually saya ambil IELTS masa nak mohon study di UK. Masa tu saya mohon University of Cambridge and University of Oxford.

University of Cambridge nak Overall band 7.5 (but Band 7 for each component).

University of Oxford nak Overall band 7 (but Band 6.5 for each component)

Saya ambil beberapa kali juga, disebabkan  nak meet requirement University of Cambridge.(Tapi tak pergi pun Cambridge, at the end, pergi Oxford) First attempt saya, saya dapat Band 7.5, component lain dah cantik score but ada satu component sangkut iaitu Writing. Cambridge memang strict, walaupun satu component tak lepas pun dier kisah. So bila orang tanya, IELTS susah ker senang? Jawapan saya, depends kepada berapa kita perlu score. 

Tempat
Saya pernah ambil IELTS di IDP Subang dan juga di BC Wisma Dredging. Personally speaking, saya prefer ambil IELTS di BC Wisma Dredging sebab tempat lebih selesa and lebih 'proper'. Senang parking, senang nak makan sementara tunggu Listening test(If same day) and also dekat dengan KLCC so boleh lepak sana lepas test. :p. So masa saya test, husband lepak di KLCC sementara tunggu saya habis exam. Dari segi sound system, lebih kurang sahaja. Dari segi keluasan 'exam hall', saya prefer BC, sebab exam hall dier besar compare to IDP. So, bila orang bangun nak pergi toilet ker, tak rasa terganggu sangat. Compare to smaller room, orang gerak sikit, rasa terganggu. You get what i mean? Boleh pakai tak theory nih?

Reading

Bagi saya part nih la yang saya paling score setiap kali ambil. Baca text macam pening, panjang betul. Saya memang pernah belajar 'speed reading'. Cara nak baca and faham text dengan sangat cepat. Skill nih sangat membantu. Takper, dont worry, the best thing is, buat mock reading test and set masa. Set masa tu penting sangat! Setiap kali buat latihan, set masa. Macam cara saya, saya baca 'secara laju' text tu, then baca soalan. Kemudian, terus scan jawapan dekat text. Actually reading senang, kena tahu 'trick' dier. Bila dah buat banyak set latihan, you will realize. :)

Listening

Ini tips dier jangan gelabah sangat. Calm and relax. Kalau rasa ter-miss words ker, dont worry, focus dekat next questions. Ada satu experience, masa saya ambil IELTS, saya duduk belakang orang yang asyik bersin. Memang sepanjang listening audio tu dipasang, dier asyik bersin jer. Memang saya hilang focus, banyak miss keywords. Haha. Tapi kesian juga dier tak sihat, bukan sengaja. Tapi kesian juga kat saya. hehe. Banyak-banyak dengar radio omputih. Lagi satu, ada satu part tu, saya dapat soalan peta. Kene namakan tempat, audio beritahu, Muzium terletak di Barat Daya, tapi tetiba masa exam TERlupa Barat Daya kat mana. Lupa!
credit to google


Writing
Part nih saya rasa a bit challenging, sebab masa tu University of Cambridge minta Band 7 for writing. Jangan risau, university lain mungkin minta lagi rendah, must be easier. Dont worry. Tajuk dier memang random, apa-apa tajuk pun boleh. Part nih saya hire dua orang ex-examiner IELTS paper untuk check essay saya setiap kali saya tulis. Saya bayar mereka untuk check essay saya and gred kan. So saya tahu mana 'level' saya and mana yang perlu improve. Seingat saya, saya kena tajuk pasal 'law', i'm science people, and i'm not familiar with 'law' terms. Memang sangkut la sebab vocab tak banyak. Second time saya ambil, dier suruh cerita pasal 'social community', ini saya score sebab itu common issue and vocab pasal issue saya agak familiar. Yerla, kata baca newspaper omputih. Sudah-sudah lah baca Harian Metro. ;p

Speaking
Speaking nih quite subjective. InsyaALLAH soalan tak susah. Tips untuk speaking, talk talk talk! Biar lebih isi, jangan kurang isi. Ini apa yang IELTS teacher beritahu saya. Bila orang tanya, jangan jawab sepatah, jawablah berpatah-patah. Semua orang boleh cakap bahasa inggeris, cuma yang membezakan tahap vocabulary and grammar. Masa speaking tu, senyum la sikit, tunjuk expression yang menarik, bagi 'mood' baik sikit, pancar banyak sikit aura positif. Tenang sikit examiner tengok muka kita, mana tau dapat markah tinggi. Kan! haha. Be confident, mesti ada eye contact. Saya pun ada tengok youtube, mock IELTS speaking test, boleh la rujuk youtube. Asyik tengok video konspirasi theory jer, kita tengok mock IELTS speaking test pulak. ops!

Bahan Rujukan
So, masa ambil IELTS dulu, saya habiskan latihan dari buku IELTS 1 sampai buku IELTS 7.  Saya start dengan buku IELTS 7. Also, saya baca juga contoh karangan dari buku IELTS lain. Ada buku yang saya download, ada buku yang saya beli. Kalau mampu, beli la. Tak pun, boleh attend 'online' practice course contohnya http://www.scottsenglish.com/ielts/ . 


Begitulah kisahnya. Kalau ada apa-apa lagi, saya update! Dont worry, everything will be fine. Usaha, doa, tawakal banyak-banyak. Secara keseluruhan, IELTS tak lah susah sangat, but depends on score yang kita kena achieve. 

Oklah, next one saya update pasal TOEFL and IELTS. Entah bila nak update, saya baru start term baru, so busy sangat. InsyaALLAH saya akan kongsikan. Doakan saya dipermudahkan urusan, diterangkan hati, dilapangkan dada dan berjaya dunia akhirat. InsyaALLAH. Amiin...


Regards,
Raihan Musa


10 comments:

Tuesday, April 23, 2013

Dance, Rain


Hari ni seharian di lab, so pagi-pagi dah keluar rumah untuk ke office, before that masak pisang goreng for husband. He is leaving to Bristol this morning. I'm so busy with my work, experiment hari nih sangat letih, mental and physical letih since experiment hari ni need 200% focus. If satu drop tumpah, it will burn things, bahaya! I only had my lunch at 1.30pm(itupun pisang goreng breakfast tadi, recently i loss my appetite) and husband called me. He said, he already miss me! hehehehe. Terasa happy sebab dia cakap rindu dulu, well, well, well.. so woman! :p .. sometimes simple action can make you happy kan? 

Semalam, saya come across one quote, interesting! 





"Life isn't about waiting for the storm to pass." means that you shouldn't spend your life just waiting for bad things to pass. 

"It's about learning to dance in the rain." means that you should take challenges head on and enjoy do your best.

Together it means: dont just simply wait for the bad things in your life to go away, instead, have a positive attitude and make best out of it; and be proud of yourself for doing so.

If you are strong enough, you wont get flu! Be strong and survive! ;)


That's all, short update from me! Oklah, nak buat experiment balik.. 


Regards,
Raihan Musa

2 comments:

Thursday, April 18, 2013

'student-wife'?


Hari ni dah masuk minggu keempat husband cuti dan duduk di Oxford. Next week beliau akan pulang ke Bristol, maka tinggal lah saya keseorangan di Oxford. Tadi berbual dengan Kak Hanis on the phone, borak dalam setengah jam, at the end, i was like 'Eh, aper aku cakap tadi?'. Sebab terlalu penat, so otak 'jam' sikit and mungkin cakap merapu. Haha! Then, siapkan dinner while husband doing his assignments. Memang dari pagi sampai malam mengadap assignments. Tengah musim submit assignments, itu yang busy semacam.


Nak share experience as isteri yang belajar, esok lusa kalau dah jadi emak, baru boleh share experience ibu yang belajar. So far, being a 'student-wife', ok jer. Saya buat PhD so masa saya agak flexible, walaupun kerja banyak, but saya boleh susun ikut waktu saya. Saya tak perlu attend kelas, cuma once a week ada meeting dengan supervisor and sometimes attend seminars. Cuma research saya lab based so kena juga pergi lab everyday. Husband pula buat taught course, memang kena masuk kelas, ada assignments. Masters UK just 1 tahun sahaja, everything di 'compress' kan dalam masa satu tahun. So, can you imagine that? Busy betul. Like my husband said, "Saya tak pernah belajar rajin macam nih masa degree dulu'. Nak tak nak kena rajin, if not macam mana nak lulus kan? Mana boleh suka-suka tak buat assignments yang bertimbun tu, sebab setiap assignment ada markah. Kalau malas-malas, bayar la beberapa ratus ribu balik. 

Masa saya first year, husband duduk sekali di Oxford. Bab masak, kemas rumah and laundry kebanyakan dier yang buat. Sebab masa tu dier tak sibuk macam sekarang. Now, kena consider timetable masing-masing, kalau husband ada submission, saya buat la semua tu. Kalau saya pula ada submission, dia lah yang buat. Orang kata, 'Give and Take'. Tak susah pun being a 'student-wife', lagi memudahkan hidup ada la, but but but, the husband must understand yang kita student. So, tak boleh expect kita buat semua benda macam fulltime housewife.

So far, i'm alright, hidup lebih seronok. The best thing is share experience stay in UK dengan orang tersayang. Berbalik pada tadi, husband and wife kena faham tugas masing-masing. So saya suggest, sesiapa yang nak buat masters or PhD overseas, kahwin la dulu sebelum pergi belajar. ;)

Baiklah. Saya rasa saya perlu tidur, kena recharge energy esok nak kerja kuat.

Work Hard, Pray Hard, Play Hard!



Regards,
Raihan Musa


2 comments:

Wednesday, April 3, 2013

Semangat Balik Italy

Hari ni dah masuk office balik setelah bercuti Easter yang mana public holiday di UK. So, saya dan husband telah terbang ke Italy. So, we went to Venice, Rome and Milan. Destinasi yang paling saya enjoy adalah Venice dan Rome. Here are some pictures: 

Colosseum at night

Italy nih banyak tinggalan sejarah, banyak sangat. So, before berangkat ke Italy, saya siap-siap study sejarah Italy and print mana yang penting. So that, bila visit tempat tu, baru 'feel' sikit! :p.. Travel ke Italy nih, memang puas hati, apa yang dirancang berjalan dengan sangat lancar. Accommodation best, sangat strategik. Sebelum pergi ke Italy, dah bahagi tugas, u google pasal nih, i google pasal nih. So, sebelum pergi, everything is ready. Masa di sana, we met a few local people, they shared about tips in Italy, so it made our life easier! Apa-apa pun, trip ke Italy memang best.

Venice city of love..

Balik dari Italy, rehat satu hari and esoknya terus masuk office. Kerja bersusun nak buat and tadi before balik rumah rasa stress memikirkan kerja-kerja. Tipulah kalau kata tak stress. Sometimes stress sangat, fikir kenapalah pilih jalan nih? Kenapa tak duduk dekat 'comfort zone', buat research biasa-biasa kat university biasa-biasa or duduk rumah jaga anak suami. Actually, duduk rumah pun banyak benda nak fikir kan? Then, bila baca quote di bawah, terus insaf, refleks balik diri. Inilah harga yang perlu di bayar.

Photo



Itulah, bila fikir-fikir balik, hidup nih Allah dah jadikan penuh dengan warna-warni, you get what i mean? 

Oklah, tolong doakan saya supaya dimurahkan rezeki, diterangkan hati, dilapangkan dada dan dipermudahkan urusan dunia dan akhirat. Thanks..:)

Gambar jalan-jalan ke Italy, boleh visit:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200090478878050.1073741826.1032244587&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200090837847024.1073741827.1032244587&type=3

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10200092036276984.1073741828.1032244587&type=3


Raihan Musa
Oxford, United Kingdom
10.11pm


1 comments:

Tuesday, March 19, 2013

A week before Easter Holiday..


Sekarang sedang menunggu experiment ready to process. 5 hours to go. Currently, mengantuk yang teramat mungkin sebab tak cukup tidur, for some reasons, dah dua malam tidur 3 jam sahaja. So not Raihan! Saya perlukan 8 jam! Itulah, kadang-kadang unexpected things berlaku. Oklah, next week akan berhoneymoon ke Italy. Excited!. After a busy term, then, i'm off to Italy. Yuhuu! 

Pejam celik, pejam celik.. eh dah second year PhD student, how time flies.. Alhamdulillah.


Always continue the climb. It is possible for you to do whatever you choose, if you first get to know who you are and are willing to work with a power that is greater than ourselves to do it.



Another thing is, scholarship untuk further study banyak yang telah dibuka, so saya cadangkan, pergilah visit website yang berkenaan. Do your homework! Contohnya:

1. Biasiswa Khazanah Nasional
2. Biasiswa Yang Dipertuan Agung
3. Biasiswa JPA
4. Pinjaman MARA
5. dan lain-lain lagi..

Everyday saya dapat email dari pembaca, sometimes saya tak reply, mungkin sebab dua reasons: 
1. Saya busy sampai terlupa nak reply, if you really need the answer, do email me again.
2. Jawapan dah ada dalam blog, so do your homework. Contohnya, bahan rujukan IELTS, cara buat VISA UK etc etc. 

To make it more convenient, saya akan edit page nih supaya memudahkan semua. All the best! :)


Regards,

Raihan Musa

1 comments:

Thursday, March 14, 2013

Permohonan MARA

I hope it's not too late to inform you guys.. Permohonan MARA for postgrad student..

 http://apponline.mara.gov.my/pasca2013/

 Rye
Kakak Sibuk

0 comments:

Saturday, February 23, 2013

Talk to yourself


Hari ni hari Ahad, macam biasalah, disebabkan cuaca sejuk hari ni, so saya end up dengan melepak dalam rumah. Konon-konon nak keluar beli ayam halal, tetapi gara-gara masing-masing tak sanggup nak keluar naik basikal dalam kesejukan, so duduk rumah la jawabnya. So, sebelum tidur sebelum Zuhur tadi, saya doa punya doa, minta-mintalah ada orang nak tolong belikan ayam. Ting! Member husband offers nak belikan ayam. Alhamdulillah. Doa, doa, doa.. hihi


So hari nih, hari saya bermula seawal pagi, bangun awal today! rasa puas hati betul hari nih. Macam-macam yang dilakukan. Contohnya, goreng bihun, masak sambal udang, masak karipap.. tengahari pulak, start study untuk presentation lagi dua minggu depan, settlekan hal bisnes dan now update blog. Dari pagi, memang dah set dalam minda, hari ni mesti berkualiti. Now, saya rasa, saya deserve untuk berehat sekejap.


Talk to yourself


Minggu lepas saya banyak beremosi, rasa emo bukan main. Lepas tu cakap kat diri sendiri:

"Eh kenapa nak emo? benda biasa jer tu."

Mungkin minggu lepas, tak banyak motivate diri. Yerlah, balik office lewat, lepas tu bila balik dah letih, mandi, makan and terus tertido. Pempaham lah, bila buat PhD nih, at one time, kita rasa depress, stress etc etc. Especially nak dekat dekat submission. Normal. It's okay to put some stress in our mind. You yourself yang control your body tapi still dengan izin Allah. You make the changes. 

Bila stress, dalam hati ni fikir, 

"Ah, tinggalkan la semua nih, tak payah buat..tension.."

Tak bagus macam tu, lari dari masalah bukan solution. So malam kelmarin, lepas mandi solat dan makan, saya duduk(make myself ready) dan slow talk dengan diri sendiri. Macam nasihat orang lain, but cakap kat diri sendiri. So, hari nih rasa lega dan happy. Kehidupan lebih effektif dan produktif. Alhamdulillah.

Sometimes, 'negotiate' dengan diri sendiri. Bad sides kata letih dan i want to sleep the whole day. But, positive side kata, pergi office, banyak kerja kat lab tu. So, i talk to myself, pergi kerja, siapkan target hari nih, then go get your favorite dinner! At the end of the day, akan rasa menang. ;)

Oklah, entry nih agak light. Takyah pening-pening nak baca dan fikir entry complicated. ;)

Ok, doakan saya supaya cemerlang, berjaya dunia akhirat, dimurahkan rezeki, diterangkan hati.


Regards,
Raihan Musa

3 comments:

Friday, February 22, 2013

Winter Februari


Winter sepatunya sudah tiba dipenghujungnya, tetapi masih sejuk. Sejuk yang kering. Kulit saya terjejas teruk, kering, gatal dan pedih. Itulah dugaan musim sejuk saya. Tetapi yang baiknya, bila musim sejuk, saya menjadi malas nak keluar berjalan-jalan kerana: 

a. sejuk. tak selesa nak berjalan. terutamanya kena cycle. 
b. Malas nak pakai baju tebal-tebal, sometimes kalau sejuk sangat, kena pakai thermal wear.

Bagus juga. So, masa banyak di habiskan di rumah dan office. Buat kerja. kerja. kerja. Itulah hikmahnya. Alhamdulillah. Oh yer, baru-baru ini saya dan suami terlibat dengan lebih serius dalam bisnes. Ala, sajer jer, challenge diri sendiri. Seronok juga fikir something yang berbeza dengan bidang kimia. Suami terlibat dengan bisnes JOM shipping bersama-sama dengan geng-geng Bristol dan saya baru menubuhkan Littleplump. 


Actually, saya memang minat bisnes, di Oxford nih, saya ada attend lecture in Business dekat Said Business School. Dari pagi sampai malam, mengadap formula-formula kimia, calculations.. letih otak..sometimes nak something new and different. Bila belajar bisnes, sebenarnya, pelajaran yang cuba disampaikan boleh juga diaplikasikan dalam kehidupan harian especially dari segi motivasi. 

Bagi yang berminat, boleh lawati :



Oh yer, mengenai sambung belajar, sesiapa yang berminat nak sambung abroad, sepatutnya sekarang dah kena isi borang. Bolehlah refer balik entry saya yang sebelum-sebelum ini. Be confident to yourself. Give a try. Never try never know kan? At least, dah cuba. So, you wont regret.


Actually, bila belajar luar negara nih, dari segi syllibus lebih kurang jer dengan Malaysia. Tak banyak beza. Cuma yang jadi berbeza adalah pengalaman hidup, bila kita merantau, macam-macam kita akan belajar dari segi pengalaman hidup. Tapi one thing, kita akan miss banyak moments dengan family terutamanya. Macam saya, saya banyak belajar dengan system di England, dari segi budaya dan cara hidup. Sejujurnya, saya suka stay di sini, sebab life simple and easy. Tak perlu nak fikir macam-macam. Walaupun banyak yang saya suka di sini, tapi England is not my 'home', saya ada family kat Malaysia. Jika ada peluang merantau, pergilah 'keluar' walaupun sekejap. Ia membuatkan kita lebih bersyukur, belajar dan menimba pengalaman. InsyaALLAH.

Doakan saya supaya cemerlang, diterangkan hati, dipermudahkan segala urusan dan berjaya dunia akhirat. :)


Regards,
Raihan Musa

0 comments:

Thursday, January 24, 2013

Salji dan IELTS

Sekarang sedang musim 'snow', dah beberapa hari snow turun. Department just tutup half day hari on the first day snow turun. Tahun lepas snow tak tebal seperti tahun ini, so sedikit mencabar bagi saya especially bila nak cycle pagi-pagi meredah jalan 'bersalji' yang agak licin dan ditambah dengan kesejukan sampai ke tulang. Beku!

Sedikit gambar semasa snow:


'Rumah kedua'

little snowman!

Gambar winter 2013

Oklah, cerita lain, disebabkan hampir setiap hari orang bertanya mengenai sumber rujukan IELTS, saya kongsikan satu link di mana untuk download buku-buku IELTS. Saya suggestkan, bagi yang mampu, pergi lah beli buku-buku ini. Ada di MPH, Kinokuniya etc etc. Tapi bagi yang tak, ini adalah alternatifnya:

http://artefact.lib.ru/languages/eng_textbooks_ielts.shtml

Memang pelik sikit bahasa dekat website tu, dari Russia rasanya. Bila dah download, saya suggestkan, start buat dari buku IELTS 7, di mana itu adalah latest collection buku IELTS. A bit tricky masa nak download, kene setting pop up etc etc. Pandai-pandai lah, semua kan celik IT. :)

Ok, itu sahaja. Doakan saya dimurahkan rezeki, diterangkan hati, dipermudahkan segala urusan dan berjaya dunia akhirat.


Regards,
Raihan Musa

1 comments:

Wednesday, January 2, 2013

Free Kawan



Hari ini saya telah kembali bekerja, rasa bersemangat. Bangun pagi, walaupun masih lagi dalam mood bercuti, tetapi tetap bangun dan bersiap ke makmal. Suami masih di Oxford, beliau akan pulang ke Bristol dalam masa terdekat. Masing-masing ada tanggungjawab masing-masing. Sudah setahun lebih saya di Oxford, dan sudah masuk 3-4 bulan suami ulang alik dari Bristol ke Oxford pada setiap minggu. Buat masa ini, inilah yang terbaik untuk kami, supaya kedatangan kami ke UK membawa sesuatu. Saya tak nak selfish,  saya pun mahu beri dier peluang untuk enhance his potential and knowledge. So, masing-masing perlu berkorban. Semoga saya dan dia mendapat sesuatu di sini. Hari ini di pejabat, saya meneliti satu per satu data yang diperolehi sepanjang tahun lepas. Juga merancang term plan dengan lebih spesifik. Saya berharap term ini lebih lebih lebih cemerlang. 

Travelmate ke Scotland

Baru-baru ini saya pergi bermain Ski di Scotland. Seronok! Alhamdulillah. pergi dengan beberapa orang yang tak banyak kerenah malah sangat helpful dan happening. Orang kata, kalau nak kenal sikap seseorang itu, cuba travel dengan dier. So far, travelmate yang hari tu, best. Teringat satu quote dari Abang Sabri yang join sekali Skii trip hari tu,

"Be friend with others. Bukan kena bayar pun kan?"

Betul jugak tu. Berkawan lah dengan orang. Be friendly. Jangan sombong. Learn something from them. Setiap orang ada kelebihan masing-masing, so, learn from others. Buat baik dengan orang. Sebab one day, mungkin kita perlukan pertolongan dia. Saya cakap untuk diri sendiri juga. Tapi berpada-padalah, ada juga hadnya, over friendly pun tak best juga. ;)



Regards,
Raihan Musa

3 comments: