Wednesday, April 24, 2013

Tips IELTS


Oklah, dah lama tak update tip-tips, asyik cerita pasal PhD, PhD, PhD! Kali ni nak cerita pasal tips IELTS. Actually saya ambil IELTS masa nak mohon study di UK. Masa tu saya mohon University of Cambridge and University of Oxford.

University of Cambridge nak Overall band 7.5 (but Band 7 for each component).

University of Oxford nak Overall band 7 (but Band 6.5 for each component)

Saya ambil beberapa kali juga, disebabkan  nak meet requirement University of Cambridge.(Tapi tak pergi pun Cambridge, at the end, pergi Oxford) First attempt saya, saya dapat Band 7.5, component lain dah cantik score but ada satu component sangkut iaitu Writing. Cambridge memang strict, walaupun satu component tak lepas pun dier kisah. So bila orang tanya, IELTS susah ker senang? Jawapan saya, depends kepada berapa kita perlu score. 

Tempat
Saya pernah ambil IELTS di IDP Subang dan juga di BC Wisma Dredging. Personally speaking, saya prefer ambil IELTS di BC Wisma Dredging sebab tempat lebih selesa and lebih 'proper'. Senang parking, senang nak makan sementara tunggu Listening test(If same day) and also dekat dengan KLCC so boleh lepak sana lepas test. :p. So masa saya test, husband lepak di KLCC sementara tunggu saya habis exam. Dari segi sound system, lebih kurang sahaja. Dari segi keluasan 'exam hall', saya prefer BC, sebab exam hall dier besar compare to IDP. So, bila orang bangun nak pergi toilet ker, tak rasa terganggu sangat. Compare to smaller room, orang gerak sikit, rasa terganggu. You get what i mean? Boleh pakai tak theory nih?

Reading

Bagi saya part nih la yang saya paling score setiap kali ambil. Baca text macam pening, panjang betul. Saya memang pernah belajar 'speed reading'. Cara nak baca and faham text dengan sangat cepat. Skill nih sangat membantu. Takper, dont worry, the best thing is, buat mock reading test and set masa. Set masa tu penting sangat! Setiap kali buat latihan, set masa. Macam cara saya, saya baca 'secara laju' text tu, then baca soalan. Kemudian, terus scan jawapan dekat text. Actually reading senang, kena tahu 'trick' dier. Bila dah buat banyak set latihan, you will realize. :)

Listening

Ini tips dier jangan gelabah sangat. Calm and relax. Kalau rasa ter-miss words ker, dont worry, focus dekat next questions. Ada satu experience, masa saya ambil IELTS, saya duduk belakang orang yang asyik bersin. Memang sepanjang listening audio tu dipasang, dier asyik bersin jer. Memang saya hilang focus, banyak miss keywords. Haha. Tapi kesian juga dier tak sihat, bukan sengaja. Tapi kesian juga kat saya. hehe. Banyak-banyak dengar radio omputih. Lagi satu, ada satu part tu, saya dapat soalan peta. Kene namakan tempat, audio beritahu, Muzium terletak di Barat Daya, tapi tetiba masa exam TERlupa Barat Daya kat mana. Lupa!
credit to google


Writing
Part nih saya rasa a bit challenging, sebab masa tu University of Cambridge minta Band 7 for writing. Jangan risau, university lain mungkin minta lagi rendah, must be easier. Dont worry. Tajuk dier memang random, apa-apa tajuk pun boleh. Part nih saya hire dua orang ex-examiner IELTS paper untuk check essay saya setiap kali saya tulis. Saya bayar mereka untuk check essay saya and gred kan. So saya tahu mana 'level' saya and mana yang perlu improve. Seingat saya, saya kena tajuk pasal 'law', i'm science people, and i'm not familiar with 'law' terms. Memang sangkut la sebab vocab tak banyak. Second time saya ambil, dier suruh cerita pasal 'social community', ini saya score sebab itu common issue and vocab pasal issue saya agak familiar. Yerla, kata baca newspaper omputih. Sudah-sudah lah baca Harian Metro. ;p

Speaking
Speaking nih quite subjective. InsyaALLAH soalan tak susah. Tips untuk speaking, talk talk talk! Biar lebih isi, jangan kurang isi. Ini apa yang IELTS teacher beritahu saya. Bila orang tanya, jangan jawab sepatah, jawablah berpatah-patah. Semua orang boleh cakap bahasa inggeris, cuma yang membezakan tahap vocabulary and grammar. Masa speaking tu, senyum la sikit, tunjuk expression yang menarik, bagi 'mood' baik sikit, pancar banyak sikit aura positif. Tenang sikit examiner tengok muka kita, mana tau dapat markah tinggi. Kan! haha. Be confident, mesti ada eye contact. Saya pun ada tengok youtube, mock IELTS speaking test, boleh la rujuk youtube. Asyik tengok video konspirasi theory jer, kita tengok mock IELTS speaking test pulak. ops!

Bahan Rujukan
So, masa ambil IELTS dulu, saya habiskan latihan dari buku IELTS 1 sampai buku IELTS 7.  Saya start dengan buku IELTS 7. Also, saya baca juga contoh karangan dari buku IELTS lain. Ada buku yang saya download, ada buku yang saya beli. Kalau mampu, beli la. Tak pun, boleh attend 'online' practice course contohnya http://www.scottsenglish.com/ielts/ . 


Begitulah kisahnya. Kalau ada apa-apa lagi, saya update! Dont worry, everything will be fine. Usaha, doa, tawakal banyak-banyak. Secara keseluruhan, IELTS tak lah susah sangat, but depends on score yang kita kena achieve. 

Oklah, next one saya update pasal TOEFL and IELTS. Entah bila nak update, saya baru start term baru, so busy sangat. InsyaALLAH saya akan kongsikan. Doakan saya dipermudahkan urusan, diterangkan hati, dilapangkan dada dan berjaya dunia akhirat. InsyaALLAH. Amiin...


Regards,
Raihan Musa


10 comments:

  1. Thanks for sharing this nice post.IELTS Listening section is very important for overall IELTS Score, You can improve your IELTS Listening section through Cambridge IELTS Books.

    IELTS Listening Test tips

    ReplyDelete
  2. wow! very useful tips...tqvm! ^_^

    ReplyDelete
  3. terima kasih ...sangat berguna ..harap2 saya lepas la ujian IELTS

    ReplyDelete
  4. Practice your English speaking with Top IELTS speaking topics appeared in subsequent IELTS Speaking Exams.

    Top IELTS Speaking Topics

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas perkongsian yang sangat berguna :)

    ReplyDelete
  6. if we work to improve our learning skills we can pass the test with high band

    IELTS Exam question Writing

    ReplyDelete
  7. IELTS is not easy. Only students comprehension and analytical skills are important. Constant practice and confidence are needed for the IELTS. '
    '
    I.E.L.T.S Test mythology

    ReplyDelete
  8. MS in Germany is free if you have score 70% in your bachelor
    degree and your IELTS score is 6.0 at least as there are very few seats so you
    have to apply as soon as possible.


    ielts speaking sample

    ReplyDelete
  9. Thanks for the heads up! IELTS is very challenging and it should not be taken for granted. It needs time as well as constant review and practice.

    IELTS essay

    ReplyDelete
  10. I get amazing assist from professional team while I enroll in IELTS Exam and get clear my concepts achieve my target.


    Tips for IELTS listening

    ReplyDelete