Wednesday, February 19, 2014

Siri Sambung Belajar Part 2: Memilih dan memohon universiti luar negara


Queen's College, University of Oxford


Baiklah saya sambung lagi mengenai Siri Sambung Belajar, ada yang tanya saya, "Nak cari funding dulu ker cari university?". Tak kisah mana-mana. Kali ini mengenai memilih dan memohon universiti ke luar negara. Baiklah sebelum itu saya senaraikan beberapa cara untuk mohon ke universiti ke luar negara: 


a) Terus pada department atau supervisor

b) Agent : banyak agensi yang boleh uruskan, contohnya GEN Education, IDP dan banyak lagi.

c) Mohon melalui website UCAS


Di sini saya senaraikan beberapa blog yang boleh dijadikan rujukan:

a) http://hasahebat.blogspot.co.uk/2012/07/sambung-belajar-luar-negara-bagaimana.html

b) http://sophiealyahya.blogspot.co.uk/2013/01/cara-cara-sambung-belajar-di-luar-negara.html

c) http://sophiealyahya.blogspot.co.uk/2013/01/cara-cara-sambung-belajar-di-luar-negara.html

d) http://milahnaher.blogspot.co.uk/2010/12/cara-cara-nak-sambung-belajar-di-luar.html


Ini main jalan shortcut ni, hehe, copy paste link. Semasa beberapa tahun lepas, masa itu belum ramai yang berkongsi tentang perkara ini di alam maya. Sekarang ramai dah berkongsi, so beruntunglah. Saya masih ingat, semasa saya menyimpan hasrat untuk menyambung pengajian ke Oxford University atau Cambridge University. Suatu petang lepas amali makmal, saya ke bilik tutor yang akan fly ke Oxford pada waktu itu. Saya minta tips-tips, selepas 2 tahun, saya pula fly ke Oxford. Masa itu, saya ada lagi setahun setengah nak habis belajar. Rezeki saya di Oxford, Alhamdulillah. 

Baiklah, nanti saya akan sambung lagi siri ini. Doakan saya supaya dimurahkan rezeki, diberi kejayaan, dilapangkan dada. Amiin.


Raihan Musa

Oxford, UK

1 comments:

Tuesday, February 18, 2014

Siri Sambung Belajar Part 1: Kenapa Sambung Belajar?


Gambar semasa Matriculation Ceremony 2011

Hari ini saya kembali menulis dengan Macbook Air. Husband baru belikan saya macbook air atas beberapa alasan. Pertama, nak laptop ringan, 'letih' dengan windows dan yang ketiga, bateri laptop sebelum ini tidak tahan lama. Alahai, kalau dah nak tu, macam-macam alasan terlintas. Hehe

Ada yang bertanya kepada saya, "Kenapa raihanmusa.com dah lama tidak diupdate?". Sejak saya datang ke UK, blog saya makin jarang di update. Ini kerana, dari pagi sampai ke malam saya sibuk di makmal, bila balik ke rumah, saya banyak spend masa dengan suami, reply email dan berehat. Selalunya saya ambil masa berjam-jam untuk mengupdate blog. Kehidupan student PhD memang agak flexible, tetapi selagi tak submit thesis, selagi itu ada kerja. 

Sekarang ini banyak biasiswa yang di buka untuk sambung belajar di peringkat sarjana, so bila waktu-waktu macam ini, setiap hari banyak sangat email yang masuk di raihanmusa0908@gmail.com, ada macam-macam soalan. Ada yang sempat saya balas, ada yang belum sempat saya balas. Seronok bila tengok orang bersemangat, satu perkara yang paling saya suka ialah melihat perkembangan prestasi masing-masing. Such a nice story. :) Kadang-kadang saya tersentuh bila baca email-email mereka, ramainya manusia-manusia hebat dan bersemangat. Bukan sekadar dalam hal sambung belajar, tetapi dalam hal family, business etc. Saya bercadang untuk memulakan Siri Sambung Belajar minggu ini, saya akan tulis entry mengenai sambung belajar dan publish kembali entry-entry dahulu.

Sebelum itu, soalan yang perlu ditanya kepada diri sendiri untuk mereka yang sambung belajar adalah:

Kenapa nak sambung belajar?

Jawapan bagi soalan ini sangat subjektif. Tanya diri sendiri and nilaikan apa yang diperolehi kalau sambung belajar. Make sure tindakan 'sambung belajar' selarasa dengan matlamat hidup. Sebelum kita ke proses seterusnya, soalan di atas adalah sangat sangat sangat penting.

InsyaALLAH Siri Sambung Belajar ini akan berlangsung selama beberapa minggu. Oklah, doakan saya supaya berjaya,dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki. Amiin. :)



Raihan Musa
Oxford, UK


0 comments:

Tuesday, February 11, 2014

Cerita di sebalik Harry Potter Studio



Beberapa minggu lepas saya telah ke Harry Potter Studio. Adik saya yang sedang menuntut dalam bidang perubatan di Mesir sedang bercuti. Saya bukanlah peminat Harry Porter, tetapi adik saya merupakan peminat Harry Porter, so layankan jer!

Harry Potter studio ini banyak memaparkan mengenai disebalik tabir penghasilan filem Harry Porter itu sendiri. Disini saya mula meminati untuk mempelajari tentang penghasilan filem Harry Potter. Saya rasakan agak interesting, bermula dengan penghasilan idea untuk penulisan novel Harry Potter sehinggalah kepada penghasilan movie tersebut. Idea mengenai cerita ini diperoleh semasa JK Rowling(author novel Harry Porter) dalam perjalanan dari Manchester ke London. Idea datang secara tak sengaja, dan selepas itu JK Rowling terus menulis. Manakala penghasilan movie Harry Porter ini saya anggap begitu teliti, ada part yang 'kecil-kecil' dalam movie, pun sangat-sangat di ambil kira, walaupun orang bukan tengok sangat pun. Kata salah seorang  crew produksi, "We want to give the best".

Melihat kepada kisah JK Rowling dan penghasilan filem Harry Porter tersebut buat saya berfikir, kadang-kadang only a few seconds ilham tersebut datang, kita boleh pilih untuk melakukan sesuatu atau tidak. Kadang kala, hanya beberapa saat diperlukan untuk mengubah nasib, cuma jalan yang di pilih yang menentukan. Ada yang memilih jalan yang tepat dan betul, maka perjalanan itu lebih mudah. Ada yang memilih jalan yang betul tetapi kurang tepat, maka perjalanan itu akan kompleks. Perkara ini membuatkan saya berfikir, ada baiknya kita kaji sebelum bertindak contohnya belajar dari pengalaman orang sendiri atau orang lain. Tetapi jangan terlalu 'melampau' mengkaji sehingga kita takut hendak bertindak.

Penghasilan filem Harry Potter melibatkan beribu-ribu crew produksi dari pelbagai kepakaran. Selalunya nak hasilkan perkara-perkara hebat ini perlukan kerjasama. Kepakaran manusia ada batasnya, kita tak boleh pandai dan hebat semua perkara. Saya pernah di tanya seorang pembaca blog, "Raihan, saya tak tahu apa yang saya boleh buat dan hebat, boleh bantu saya". Kita saling bergantung antara satu sama lain. Itulah sebabnya Allah jadikan setiap orang berbeza-beza. Setiap orang mesti ada kepakaran dan kehebatan masing-masing. Cuba duduk dengan tenang dan fikir. Semasa berfikir, mesti yakin dan jangan pandang rendah pada diri sendiri.

Baiklah, saya nak tidur, esok ada experiment penting. Doakan saya berjaya dengan sangat cemerlang di dunia dan akhirat. Lagi satu nak minta semua doakan supaya saya lulus dengan sangat cemerlang PhD saya di Oxford Univeristy. Amiin. :)




Raihan Musa
Oxford, UK














1 comments: