Sunday, November 30, 2014

Double certificate: Birth and DPhil certificate in 2015




Semalam saya dan suami menghabiskan masa di London, melepaskan hasrat mengidam nak makan makanan melayu. Anything for baby and mummy katanya. Malam tadi saya berfikir, hebatnya nikmat Allah, beri kami macam-macam rezeki. Saya mengimbas kembali perjalanan kami sejak beberapa tahun perkahwinan kami, yang berusia genap 4 tahun 25th December 2014 ini. 

Apabila mendapat berita yang kami bakal menimang cahaya mata, pada mulanya saya agak nervous. "Am i ready?". Melahirkan dan mendidik seorang manusia bukan boleh cincai-cincai. Bukan macam menduduki peperiksaan, baca buku, insyaALLAH berjaya. tetapi ianya satu yang subjektif. 

Saya mula membaca buku-buku berkenaan dengan parenting, mula mendapatkan konsultansi dari mereka yang pakar. Jawapan agak subjektif tetapi terasa tetap sama. Anak ini ibarat kain putih, ibu bapa yang mencorakkannya. Bagaimana saya mahu mencorak kan. Setiap hari sebelum saya ke perpustakaan untuk menelaah pelajaran, saya usap perut dan berpesan kepada dia "Baby, kita kena study today, behave ok". Allah beri rezeki ini, tapi kita kena berkorban sikit.

Doakan kami supaya berjaya dunia akhirat, dilapangkan dada, dimurahkan rezeki. InsyaALLAH.

InsyaALLAH my baby will see you soon next year! :)


Future Dr Mummy Rye
University of Oxford, United Kingdom

0 comments:

Wednesday, November 5, 2014

Minda Bawah Sedar



Sejak bulan lepas sudah mula meninggalkan kerja-kerja makmal, maksudnya lebih banyak masa duduk depan computer. Sambil buat computational dan writing, sambil main facebook. Scroll down facebook, tengok perkembangan rakan-rakan. Hah! bunyi macam busy body, tapi dah tertengok. Eh. Mana yang saya suka baca, saya like, yang tak suka baca, hide kan. No complaint. 

Bila orang share mengenai rezeki mereka, "Eh anak dia dah 3", "Eh dia dah habis PhD", mulalah tengok pada diri sendiri, "Apa yang saya ada?". Kalau cakap dengan Arshad, mesti dia reply, "buat apa nak risau, setiap orang ada rezeki masing-masing, yang penting kita ni usaha yang terbaik". 
Sejak bulan lepas, kami menerima perkhabaran yang menggembirakan tapi agak mendebarkan. Dalam banyak-banyak waktu, bulan dan waktu ini yang dipilih. Perfect timing sebenarnya. Perancangan Allah itu cantik, yang memang tidak mampu langsung di lakukan oleh tangan manusia. Tak sabar nak kongsikan sebenarnya, tetapi tunggu sikit masa lagi, InsyaALLAH.

Antara perkara yang banyak disebut-sebut selama ini, satu-satu berlaku. Serious. Hampir semua yang banyak di fikirkan dan diperkatakan selama ini, satu-satu menjadi kenyataan. Kesimpulannya, sentiasa bersangka baik, kata-kata itu doa. Saya rasa ini berkait dengan satu theory, iaitu minda bawah sedar. Google sikit. 


Raihan Musa

1 comments: