Tuesday, March 17, 2015

Student Mummy



Hari ini rasa nak update blog setelah berbulan-bulan tak update. Setiap kali nak update, ada sahaja halangan, sama ada tulis sekerat jalan, biasalah tu. Sekarang ini sedang struggle nak habiskan PhD dengan sangat cemerlang, sejujurnya buat PhD sangat menguji kesabaran dan ketabahan. Biasalah ada masa kita di atas, ada masa kita di bawah, kadang-kadang rasa kenapa aku buat PhD? Ergh..Perasaan yang kadang-kadang berbolak balik bila tengah down, tapi satu sahaja untuk pujuk hati, dah nak sampai penghujung, habiskan jer lah. Overthinking! Tapi bila results best dan progress tengah cantik, rasa seronok betul. Masa itu rasa, I'm at the right path. So far, enjoy dan tak sabar nak habiskan.

Mengenai pregnancy, sekarang sudah 30 minggu. Rasa sekejap betul pregnant ini. So far, Alhamdulillah semua sihat, mummy sihat, baby sihat. Cuma hari itu masa scan 20 minggu Doctor kata, placenta agak bawah, tapi terlalu awal nak buat apa-apa conclusion, kalau 36 minggu still low placenta, kena caesarian. Kami tak kisah mana-mana option, asalkan yang terbaik dan baby sihat serta selamat. Allah dah beri macam-macam rezeki, kalau Allah kata, itu yang terbaik, kami terima. Kalau boleh bersalin normal, Alhamdulillah. Positif. Lagi pun, tak nak tergolong dalam mak-mak yang terlalu paranoid, mesti bersalin normal, mesti breastfeed, mesti itu, mesti ini. Macam satu kesalahan besar pulak kalau langgar semua itu, kadang-kadang mak-mak itu ada sebab masing-masing.

Dalam kepala ini ada dua benda sahaja, iaitu PhD dan anak. Kalau tak buat kerja-kerja PhD, akan settlekan hal-hal berkaitan anak, baca buku parenting, shopping barang baby. Saya memang enjoy dengan dua benda ini.

Saya ingat bila dah lega sikit kerja-kerja ini, nak start sharing mengenai ilmu parenting yang saya dapat dari parenting support group and melalui pembacaan. InsyaALLAH.

1 comment:

  1. yeah.. jgn mak2 sngt.. rilex jer.. baru 27 kot..heee =)

    ReplyDelete